Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA O KORUPCIJI

Detalji uhićenja potpredsjednice Europskog parlamenta: Zaplijenjeno oko 600 tisuća eura

Strasbourg:  Zgrada u kojoj se nalazi sjedište Europskog parlamenta
Sandra Simunovic/PIXSELL
10.12.2022.
u 07:48

Ukupno je uhićeno pet osoba i zaplijenjeno oko 600 tisuća eura u šesnaest pretresa u Belgiji. Nitko od Hrvata nije obuhvaćen istragom. Uhićeni europarlamentarci su iz Grčke i Italije

Zbog sumnji na primanje mita i korupciju navodno povezanu s Katarom, belgijska policija uhitila je potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, visokog dužnosnika jedne europske udruge sindikata te jednog bivšeg europarlamentarca iz Italije, kod kojega je u pretresu stana pronađeno i zaplijenjeno oko 500 tisuća eura, javljaju belgijski mediji pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi. Ukupno je u petak uhićeno pet osoba i zaplijenjeno oko 600 tisuća eura u šesnaest pretresa sa sudskim nalogom. Nema informacija da je itko od Hrvata obuhvaćen istragom.

Eva Kaili, grčka europarlamentarka, članica je političke skupine socijalista i demokrata, a kao potpredsjednica EP-a zadužena je da mijenja predsjednicu Europskog parlamenta u odnosima s Bliskim istokom. Skupina socijalista u EP-u odmah je suspendirala Kailino članstvo s neposrednim učinkom i u priopćenju se ogradila, naglasivši da u potpunosti surađuju s istražiteljima. Bivši talijanski europarlamentarac, za kojeg belgijski mediji tvrde da je Pier Antonio Panzeri, također je bio u redovima socijalista i demokrata. Kad je riječ o uhićenom sindikalistu, mediji neslužbeno doznaju da se radi o Talijanu Luci Visentiniju, glavnom tajniku međunarodne konfederacije sindikata ITUC. 

Istraga uključuje navodnu kriminalnu organizaciju, pokušaj trgovanja utjecajem jedne zaljevske države i navode o korupciji i pranju novca, priopćeno je iz federalnog tužiteljstva Belgije.

 

Vijest o uhićenju je stigla nakon što je njena stranka u Grčkoj, Panhelenski socijalistički pokret, u petak navečer objavila da je Kaili izbačena zbog istrage belgijskog javnog tužitelja koja se odnosi na nekoliko ljudi u Europskom parlamentu, za koje se sumnja da su počinili koruptivna kaznena djela.

Eva Kaili je nedavno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održala govor u kojemu hvali Katar, govori da je ta zemlja primjer kako "sportska diplomacija može postići povijesnu transformaciju države" i objašnjava kako nije fer kad se iz Europe kritizira Katar zbog ljudskih prava, dok se uredno kupuje katarski plin. 

- Neki ovdje pozivaju na diskriminaciju (Katara, op.a.), tlače ih i svakog tko s njima razgovara optužuju za korupciju. Ali i dalje kupuju njihov plin, i dalje njihove kompanije tamo rade. Možemo promovirati naše vrijednosti ali nemamo moralno pravo na držanje lekcija kako bismo dobili jeftinu medijsku pozornost - govorila je Kaili. 

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
18:45 10.12.2022.

A kada je von der Leyen na redu zbog muljaže sa Pfizerom?

Avatar Moodleen
Moodleen
16:03 10.12.2022.

Ma čista izmišljotina, pa ne bi to socijalisti, ni slučajno. Pitajte Žarku Sekulić i njezine kolege. Nisu o tome u Kumrovcu učili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije