Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deficitarna zvanja

Potpora školovanju budućih bravara, dimnjačara, zidara...

'28.10.2013., Sisak - U prostoru Obrnicke komore Sisacko-moslavacke zupanije potpisani su ugovori o stipendiranju za naucnike prve godine cime je nastavljena visegodisnja praksa stipendiranja ucenika
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/3
29.10.2013.
u 09:00

Sisačkim modelom stipendiranja dosad se u županiji školovalo i zaposlilo 113 đaka

Dosad najviše, čak 54 učenika za deficitarna obrtnička zanimanja, trenutačno se stipendira zajedničkim modelom Obrtnčke komore Sisačko-moslavačke županije i njenih 17 partnera. Jučer su u nazočnosti partnera i roditelja potpisani ugovori o stipendiranju 23 naučnika prvih godina u županijskim srednjim školama.

Značaj obrta neupitan

Prigodna svečanost počela je projekcijom dojmljivog dvominutnog bavaskog filma o tome kako bi izgledao svijet bez obrtnika. O značenju obrtništva govorili su i drugi gosti svečanosti, među kojima nažalost nije bio najavljeni ministar malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva Gordan Maras.

- Iako stipendije iznose tek 500 kuna, učenik ostvaruje pravo na subvencionirani prijevoz, te nagradu majstora kod kojeg obavlja praksu. Upravo ta primanja, mnogima od njih omogućuje nastavak školovanja. Obrtnička komora prati njihovo školovanje sve do zapošljavanja, pa se na taj način do sada školovalo i zaposlilo čak 113 učenika. Ovaj model stipendiranja jamstvo je da će obrtništvo opstati i u kriznim trenucima - rekao je predsjednik Komore Željko Vrbanus.

Konstantno pomaganje

Uz učenike prvih, još se stipendiraja 18 učenika drugih i 11 učenika trećih razreda. Uspješno školovanje za zidare, soboslikare, instalatere, autoelektričare, autolimare bravare i dimnjačare, učenicima su poželjeli dožupan Zdenko Vahovec i glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije