Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.12.2016. u 21:45

Obama je uveo nove sankcije Rusiji upravo kad je Putin dogovorio primirje u Siriji

Nogometnim rječnikom rečeno, Obama si je zabio autogol u zadnjim trenucima sudačke nadoknade. Jer nikako drukčije ne može se opisati odluka o protjerivanju 35 ruskih diplomata akreditiranih u SAD-u, samo dvadesetak dana prije nego što će zauvijek napustiti Bijelu kuću.

Obrazloženje pod kojim je protjerivanje izvršeno u najmanju je ruku nedorečeno. Diplomati su, prema tvrdnjama Obamine administracije, protjerani jer je Rusija kibernetičkim napadima pokušavala utjecati na ishod američkih predsjedničkih izbora, a istodobno su zatvorena i dva ruska diplomatska predstavništva. Svaka ozbiljnija analiza pokazuje da je Obama imao tri razloga za protjerivanje, ali nijedan od njih nije vezan uz hakiranje jer američke glasačke uređaje nije moguće napasti računalima. Oni, naime, nisu spojeni na internet i pokušati ih hakirati bilo bi otprilike isto kao da vam netko pokuša hakirati peglu ili pećnicu.

Razlozi su vrlo vjerojatno nešto drukčiji, ali nijedan od njih nije racionalan. Prije svega, radi se o očitom pokušaju zaustavljanja najavljenog otopljenja odnosa između SAD-a i Rusije. Drugo, prilično je izgledno da je Obama, nakon šest godina fijaska u Siriji, ogorčen Putinovom ulogom u tamošnjem sukobu, pogotovo imajući na umu da je posredstvom Rusije i Turske upravo jučer postignuto primirje između pobunjenika i Assadovih snaga. I treće, ali ne manje bitno, ta odluka vjerojatno je i svojevrsna osveta Trumpu za poraz koji su demokrati doživjeli na izborima unatoč svim anketama koje su predviđale premoćnu pobjedu Hillary Clinton u čijoj je kampanji Obama bio vrlo aktivan.

Pitanje je koliko će protjerivanje diplomata utjecati na buduće američko-ruske odnose, no Kremlj vjerojatno neće žuriti sa zahlađenjem odnosa s Washingtonom. Obama je veliki političar, pokazao je to svojim potezima prema Kubi i Iranu. Ali u ovom slučaju postupio je kao uvrijeđena frajla kojoj nije na umu dobrobit zemlje nego sitna, osobna osveta. Kao da je lokalni politički šerif iz neke zabiti, a ne lider svjetske velesile.

>> Ruska ambasada fotografijom patkice prokomentirala potez 'bespomoćne Obamine administracije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije