Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKO-HRVATSKA SKUPINA PRIJATELJSTVA

'Postoji veliko zanimanje u Njemačkoj, ali klima za ulagače bi u Hrvatskoj mogla biti bolja'

njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.02.2016.
u 09:02

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u utorak putuje u nastupni posjet Njemačkoj i sastaje s kancelarkom Angelom Merkel

Predsjednica parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Astrid Freudenstein (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izrazila je uoči prvog posjeta hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića Njemačkoj želju da će, usprkos dugotrajnom procesu formiranja hrvatske vlade, u Hrvatskoj uskoro doći do reformi što bi poboljšalo klimu za investicije.

"Klima za ulagače bi u Hrvatskoj mogla biti bolja, za što postoji veliko zanimanje u Njemačkoj", rekla je Freudenstein u razgovoru za Hinu. 

Predsjednica njemačko-hrvatske skupine prijateljstva u Bundestagu kaže da su pozorno, ali i napeto pratili formiranje nove vlade u Hrvatskoj. "Došlo je do određenog zastoja u odnosima, ali sada se nadamo stabilnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i tome da će hrvatski partneri biti pouzdani", naglašava.

"Nadamo se i da je unatoč mnogim poteškoćama koje su pratile formiranje vlade moguće ostvarenje njezina reformskog programa", dodaje Freudenstein.

Ustvrdila kako su odnosi Njemačke i Hrvatske uvijek bili na visokoj razini, ali i da su s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju još dobili na kvaliteti.

"Prošlog ljeta Njemačka je za hrvatske državljane ukinula i posljednja ograničenja na tržištu rada. Dakle, sada zaista možemo govoriti o odnosima dvaju europskih partnera na istoj razini", rekla je političarka CSU-a.

Što se tiče aktualne izbjegličke krize Freudenstein je, međutim, istaknula kako na europskoj razini treba postići viši stupanj usuglašavanja stavova.

"To se ne odnosi samo na hrvatsko-njemačke odnose nego bi se općenito na europskoj razini trebali bolje usuglasiti u svladavanju izbjegličke krize. A to će uspjeti jedino zajednički s Hrvatskom koja ima iste interese", rekla je Freudenstein.

"Moramo pronaći načina kako da se zajednički uhvatimo u koštac s tim izazovom. U prvom planu i dalje ostaje borba protiv uzroka izbjeglištva, a nakon toga i smanjenje broja izbjeglica. Hrvatska je po tom pitanju za Njemačku bila i ostaje vrlo važan partner", zaključila je.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u utorak putuje u nastupni posjet Njemačkoj i sastaje s kancelarkom Angelom Merkel.

>> Orešković zna s investitorima, no pitaju se hoće li njegova Vlada potrajati

Komentara 14

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
09:25 28.02.2016.

svakako, zato ću ipak radije otvoriti tvornicu u njemačkoj ili austriji...iako skuplje.....nisu opterećeni nepismenim inspektorima uhljebima koji na naredbu gazde ide u reketarenje poduzetnog i preglupog investitorima koji se drznuo pokušati zaraditi novac i zaposliti ljude, jer 70 lipa, žig poništeno ili neka druga umotvorina "zakonodavnog plemstva" (dovoljno za zatvaranje, kažnjavanje ili sudsko proganjanje besmislicama) koji znaju kak se "doing business" na najpametniji način.....ipak onima koji su samoi sebi svrha treba još koji mandat u uspješnom miniranju Hrvata i Hrvatske u korist velikosrpskih pretenzija...

UN
unbekant
15:17 28.02.2016.

Hrvatska je dobra samo za investcije strani banaka,one dodju pokupe novce i magla nazad,sve ostale investicije su mrtve.

DO
doktorica
13:23 28.02.2016.

kad ukinu nepotrebnu papirologiju,glupe zakone,maknu uhljebe,parafiskalne namete itd,onda će se moći disati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije