Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrdnje ruske vojske

Postoje razlozi za vjerovati u tursko planiranje napada na Siriju

Turska
Foto: Reuters
04.02.2016.
u 16:52

Turska pokušava prikriti ilegalne vojne aktivnosti na sirijskoj granici, navodno je dogovoreno da Rusija nadzire letove iznad njihova teritorija, rekao je Konašenkov

Kretanja na tursko-sirijsko granici potaknula su sumnje da Ankara planira vojnu invaziju na Siriju, prema tvrdnjama ruskog Ministarstva obrane za RT.

– Ozbiljno sumnjamo na intenzivne pripreme Turske i vojnu invaziju na teritorij suverene države Sirije – tvrdi general bojnik Igor Konaševkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane. 

– Uočavamo sve više znakova tajnih priprema turske vojske – nadodao je.

Glasnogovornik podsjeća kako je Moskva prethodno internacionalno prikazala nepobitan video dokaz turskog topništva usmjerenog na naseljena područja Sirije, točnije lokacije na sjeveru pokrajine Latakija.

– Iznenađeni smo da unatoč našim pozivima na reakciju, predstavnici Pentagona, NATO-a i brojnih organizacija koje navodno štite ljudska prava u Siriji, i dalje ostaju suzdržani – rekao je.

Turska pokušava prikriti ilegalne vojne aktivnosti na sirijskoj granici, navodno je dogovoreno da Rusija nadzire letove iznad njihova teritorija – rekao je Konašenkov.

– Spomenuti koraci zemlje članice NATO-a ni na koji način ne pridonose jačanju povjerenja i sigurnosti Europe – kazao je glasnogovornik.

Konašenkov je prozvao otkazivanje ruskih nadzornih letova iznad turskog područja, nazivajući to opasnim presedanom i pokušajem prikrivanja ilegalnih vojnih aktivnosti u blizini Sirije.

Kršenjem Sporazuma o otvorenom nebu Ankara neće proći nekažnjeno od Moskve. Konašenkov smatra da je Rusija potaknula nadzorne aktivnosti na Bliskom istoku.

– Ako netko u Ankari smatra da će otkazivanje leta ruskih promatrača biti okidač nekih događaja, onda su neprofesionalni – kaže general. 

Glasnogovornik podsjeća na 32 strana promatračka leta koja su se odvila u ruskom zračnom prostoru 2015.,  u skladu sa sporazumom, četvero je bilo turskih pormatrača.

Ranije dogovoren promatrački let iznad turskog teritorija odgođen je 3. veljače, kada su ruski stručnjaci otkrili rutu koja otkriva zračne luke i područja blizu tursko-sirijske granice.

>> Hrvatska plaća 5,9 milijuna eura za zaustavljanje izbjeglica u Turskoj

Komentara 54

OP
opančar
08:53 05.02.2016.

samo deri putine te vehabije, dokazo si da pripadas slavenskom plemenu, hrvati su uz tebe, osim par iznimaka, kojima je koeficijent mozga oko 5 %

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:33 04.02.2016.

Opa, neki smatraju na forumu da se Rusi u Siriji bore za Srbe?! A vehabije su humanisti i prijatelji Hrvata? Netko je malo pretjerao s propagandom sumnjive kvalitete.

Avatar dobry
dobry
22:31 04.02.2016.

Nažalost, kako god okreneš Europa je nah...la, i to ovaj središnji dio. Obzirom da znamo na čijoj su strani velikoserbi, Hrvati Bosanci i Albanci-pamet u glavu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije