Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opekline u solariju

Poslije 20 min sunčanja u solariju sva crvena završila u bolnici

'18.08.2011,Bijelo Brdo,Samohrana majka tri gdoine na sudu se bori za alimentaciju od bivseg izvanbracnog supruga.Ljiljana Vukelic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
1/3
22.08.2011.
u 11:30

- Bolove u nogama osjećam i danas kad se ujutro probudim, kaže Ljiljana Vukelić

Prag solarija Ljiljana Vukelić iz Bijelog Brda kod Osijeka nikada više neće prijeći. Ne vjeruje ni da će ponovno uskočiti u ljetnu suknju. Traume su to koje vuče od posljednjeg posjeta solariju u srpnju 2006., kada je zadobila teške opekline po nogama, stražnjici i leđima. Koban je bio predugačak boravak od 20 minuta pod lampama.

"Samo se došla raspitati"

Ožiljci su jasno vidljivi i danas. Zadovoljštinu je potom potražila na Općinskom sudu u Osijeku. Presuđeno je lani da joj je vlasnica osječkog Obrta za njegu tijela "Lorca" Marina Mehičić dužna isplatiti 13.680 kuna za pretrpljenu bol, strah i naruženost. Vlasnica se žalila na takvu presudu pa je spis trenutačno u ladicama osječkog Županijskog suda.

– Išla sam prvi put u taj solarij na preporuku kolegice s posla. Rekla sam djelatnici, ujedno i vlasnici da se te godine nisam sunčala i pitala je koliko mogu ostati. Odgovorila mi je da ne idem u stojeći jer je turbo, a u ležećem mogu ostati 20 minuta – kaže nam 36-godišnja Ljiljana, inače medicinska sestra na Odjelu pedijatrije osječke bolnice.

Sunčala se, dodaje, i ranijih godina, ali po pet ili, kasnije u sezoni, najviše deset minuta. Dok je ležala pod lampama, nije osjetila ništa neobično na koži.

– Da jesam, odmah bih se ustala – dodaje. Otišla je potom na piće s prijateljima i tek oko 17 sati počela ju je zatezati koža, "kao kad izgori na suncu".

– Istuširala sam se i nakon toga je postalo još gore, izbilo mi je crvenilo. Sjela sam u automobil i jedva se nekako odvezla u bolnicu. Obratila sam se najprije kolegama s Pedijatrije koji su se konzultirali s onima s Kirurgije, umotali su me u plahte, dali mi infuziju i kremu – prisjeća se. No to nije pomoglo pa je sutradan hospitalizirana na Odjelu kirurgije, gdje je ostala tjedan dana.

– Bolove u nogama osjećam i danas kad se ujutro probudim ili nakon duljeg stajanja, što mi je veliki problem jer u dežurstvima u bolnici radim po 12 sati – ističe ona. Vlasnica solarija Marina Mehičić na sudu je tvrdila da se Ljiljana kod nje nije sunčala nego se samo raspitivala. Ljiljanin je dokaz za posjet salonu, inače, bio evidencijski karton s njezinim imenom, datumom i naznačenih "20 minuta".

Nije upozorila klijenticu

No vlasnica je to objasnila riječima kako klijentima izdaje kartice da si upišu vrijeme kada su naručeni. Da je usluga obavljena, rekla je, u kartici bi bio žig. Njezin iskaz sud nije prihvatio.

Sud je u obrazloženju presude naveo da Mehičić nije upozorila klijenticu na opasnosti od prekomjernog izlaganja sunčanju od 20 minuta. – Pa čak i da jest, isto se pokazalo kao vrlo štetno jer je zadobila opekline prvog stupnja i stoga tužena odgovara kao vlasnica jer je utvrđeno da je solarij opasna stvar – piše u presudi osječkog Općinskog suda.

Komentara 15

Avatar korisnica
korisnica
11:56 22.08.2011.

Trebala je djelatnica u solariju upozoriti klijenticu kako ne bi smjela provesti dvadesetak minuta u solariju, već da se postepeno kvarca po par minuta. Pogotovo ako je osoba svijetloputa i osjetljivija. Sa druge strane, postoji nešto što zovemo - commonn sense. Evo ja sam svjetloputa, ne izlažem se jakom suncu i moj zdravi razum mi nalaže da sigurno ne bih dobro prošla da se odem kvarcati pod solarijem 20 min, ili da sjedim na jakom suncu poduže vrijeme gdje bih dobila opekline.

OB
-obrisani-
12:08 22.08.2011.

Michael Jackson bio je u pravu. Licemjerju ovoga svijeta nema kraja. Njega optuživali što želi imati bijelu kožu, a bijelci teroriziraju organizam radi samo malo tamnie puti!

SI
sinaj
11:55 22.08.2011.

Iskreno, nikad nisam razumjela poantu odlaska u solarij pored besplatnog sunca koje je svima na raspolaganju. To je kao da pored jabuke u vlastitom dvorištu odeš u neki trgovački centar kupit one njihove poluplastične. Ljudi su stvarno postali nekako čudni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije