Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

Posebno vrijedan je kineski zastor star četiri stoljeća

milka trnina,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/5
10.03.2013.
u 23:55

Među 30-ak osobnih i drugih predmeta te umjetničkih slika koje su izložene u požeškom Muzeju među najvrednijima je zastor budističkog hrama iz 17. stoljeća iz sjeverne Kine koji je Milki poklonio njezin prijatelj William Bigelow Sturgis

U Gradskom muzeju Požega povodom 150.obljetnice rođenja svjetske operne dive Milke Trnine otvorena je izložba „Predmeti iz ostavštine Milke Trnine“. Iako je rođena u Vezišću u općini Križ, po majci Franjici, rođenoj Jurković, bila je Požežanka. Odrasla je u obitelji svoja ujaka, poznatog požeškog književnika Janka Jurkovića. Iako nije živjela u Požegi često je u nju navraćala kako bi posjetila svoju majku.

Lidija Ivančević Španiček, autorica izložbe kazala je da požeški Muzej ima jednu od najljepših zbirki ove pjevačice. Dio njezine ostavštine nalazi se i u Muzeju grada Zagreba.

-No ovi izlošci su jedinstveni jer su to njeni uporabni i umjetnički predmeti koje je ona dobivala od obožavatelja i prijatelja – istaknula je Lidija Ivančević Španiček.

Među tridesetak osobnih i drugih predmeta te umjetničkih slika koje su izložene u požeškom Muzeju među najvrednijima je zastor budističkog hrama iz 17. stoljeća iz sjeverne Kine koji je Milki poklonio njezin prijatelj William Bigelow Sturgis, a koji joj je služio za pokrivanje njezinog klavira. Tu je i prekrasni japanski zastor iz 19.stoljeća te svileni šal iz Kine. Pozornost posjetitelja privukle su i stolice koje je pjevačica dobila od bavarskog kralja Ludwiga II. Svi ti predmeti svjedoče o njezinoj veličini ne samo u Europi, nego i izvan nje. Svojim nesvakidašnjim talentom plijenila je pozornost i divljenje najvećih glazbenika, bila miljenica careva i kraljeva te brojne publike diljem svijeta.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Zdravko Ronko je kazao da je ona bila izuzetna umjetnica, perfekcionist, a upravo zbog toga dala je uništiti sve zapise na kojima se nalazio njezin glas nezadovoljna ondašnjim snimkama.

- Za nas je to velika šteta, jer danas ne možemočuti njen glas. Bili bismo itekako zadovoljni, pa i na lošijem mediju, da smo ga mogli imati. Ali to je bila njezina odluka. Koliko je ona bila značajna i velika, vidi se po tome da su je u Hrvatskoj u to vrijeme zvali „hrvatski slavuj“, a izvan domovine aristokratkinjom svoje umjetnosti. Koliko je ona značila pokazuju i ovi predmeti koji su ostali, predmeti koje je dobivala od poznatih i velikih ljudi, umova onoga vremena i koji su dokazali koliko je ta naša Milka, naša i vaša, značila u svijetu glazbe – poručio je gradonačelnik Ronko otvarajući izložbu koja će krajem godine biti predstavljena i u Muzeju grada Zagreba.

Na otvorenju izložbe bili su i predstavnici Općine Križ kojoj pripada Vezišće, Milkino rodno mjesto. A u sjećanje na Milku oni su posjetiteljima ponudili i originalne suvenire kao što su „Milkini medenjaci“ i „Milkin čaj“.

Ključne riječi

Komentara 1

ŽA
žacanko
16:27 11.03.2013.

Tko drži do svoga grada i njegovih velikana treba posjetiti ovu izložbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije