Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mediteran

Posada otišla s broda i ostavila imigrante da ih spase Europljani

Sierra Leone-flagged Ezadeen vessel, carrying hundreds of migrants, is towed by the Icelandic Coast Guard vessel Tyr in rough seas in the Mediterranean sea off Italy's south coast in this handout provided by the Icelandic Coast Guard January 2, 2015. Coas
Foto: Reuters (Ilustracija)
02.01.2015.
u 18:27

Po istom scenariju kao i nekoliko dana prije kod broda Blue Sky M, jedan je putnik alarmirao obalnu stražu

Nakon broda Blue Sky Million, još jedan je brod prepun afričkih imigranata primijećen kako bez posade pluta kod ulaza u Jadransko more.

Talijanske vlasti opazile su brod Ezadeen, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, u noći na petak. Na moru su vladali vrlo loši vremenski uvjeti, oluja i jaki valovi nosili su brod kojim – kako se poslije pokazalo – nije upravljao nitko.

Na brodu je bilo više od 450 afričkih imigranata.

Kronologija drame na moru je sljedeća: Talijanska je obalna straža primijetila brod kad je ovaj bio udaljen oko 130 kilometara od talijanske obale. U tom trenutku još se kretao u međunarodnim vodama i na njemu je bila posada.

No tada se događa obrat – prema nekima, brodu se pokvario motor, no moguće je da su ga i namjerno onesposobili. Posada je brzo napustila brod ostavljajući imigrante, među kojima i djecu i trudnice, na milost i nemilost olujnom moru i spasilačkim ekipama Italije i Europske unije, što je sad već uobičajen scenarij.

Po istom principu kao i nekoliko dana prije, kad je talijanska mornarica zauzela teretni brod koji je prevozio više od 760 imigranata iz Sirije te također plutao napušten usred mora, jedna osoba s broda uspjela je radijem kontaktirati s Obalnom stražom i obavijestila ih o događajima na napuštenom i onesposobljenom plovilu.

Obalna straža poslala je patrolni čamac Tyr koji se nalazio u tom području i radi za Frontex, agenciju pri Europskoj uniji koja je zadužena za nadgledanje granica. Tyr je uspio doploviti do Ezadeena i približiti mu se, ali vremenski uvjeti nisu omogućili spajanje dvaju plovila.

U akciju spašavanja potom se moralo uključiti i talijansko zrakoplovstvo, koje je helikopterom prebacilo trojicu liječnika s Tyra na brod s imigrantima.

>>Brod sa 450 imigranata pluta na ulazu u Jadransko more

>>Izbjegnuta katastrofa na 'otetom' brodu: Posada pobjegla, imigranti spašeni

Komentara 5

HY
Hygeia
15:11 03.01.2015.

Hoce tamo gdje misle da ce im biti najbolje.U prvoj polovici 2014 godine AZIL potrazili u Njemackoj 74.885 ljudi,Svedska 31.920,Francuska31.265,Italija 25.080 i V.Britanija 14.685.Ali nece to tako dugo trajati da samo te zemlje najvise zahtjeva primaju .Preseliti ce oni toi to i na druge EU zemlje i na njihov trosak,i to sa pravom.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:08 02.01.2015.

Nije mi jasno zasto ne plove za rusiju ili zemlje bricks, kako mnogi kazu to su ekonomske sile...

MR
Mr. Right
17:55 03.01.2015.

Ovo je smisljeno i placeno od muslimanskog bratstva kojima je cilj islamizacija cijelog svijeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije