Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU parlament mladih

Poruka državama EU: Smanjite troškove i potičite proizvodnju

\'podravina i bilogora, virovitica, 05.12.2010. mladi su u svojim rezolucijama donosili prijedloge za rjesenja konkretnih problema eu - sa zasjedanja u virovitici snimila: marija lovrenc\'
Marija Lovrenc/VLM
06.12.2010.
u 08:48

Četiri dana su mladi iz 10 zemalja vijećali o problemu siromaštva i društvene isključenosti

Sto delegata iz Hrvatske, uz predstavnike Irske, Švedske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Češke i Ukrajine, sudjelovalo je četiri dana na 23. Nacionalnom zasjedanju Europskog parlamenta mladih na području Virovitičko-podravske županije.

Zasjedanje je završilo jučer, kada su na generalnoj skupštini mlade u Virovitici pozdravili i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti te Pero Bilušić iz Ministarstva vanjskih poslova. Mladi su iznijeli rezolucije u kojima donose vlastita rješenja i prijedloge za rješavanje aktualnih problema Europske unije. Europski parlament mladih zapravo je „kopija" Europskog parlamenta. Mladi su podijeljeni u odbore identične parlamentu EU, a neke od najkvalitetnijih rezolucija završit će kao savjetodavne mjere parlamentarcima EU. Beata Veisova, studentica 2. godine međunarodnih odnosa u Češkoj, objasnila je da je ova godina posvećena borbi protiv siromaštva i društvene isključenosti.

Za taj problem u njenu odboru za monetarna i ekonomska pitanja mladi su pronašli nekoliko rješenja. Predlažemo smanjenje proračunskih troškova svake vlade, smanjenje uvoza i poticanje vlastite proizvodnje unutar svake zemlje članice te postroženje dobivanja uvjeta za zajam iz međunarodnih fondova. Cilj je pravilna prenamjena sredstava kako bi se sanirale štete trenutačne financijske krize te putem određenih mjera spriječile slične katastrofe u budućnosti – rekla je Beata koja je, kao i svi, četiri dana koristila isključivo engleski jezik za komunikaciju.

– Zasjedanje parlamenta mladih zahtjevan je posao i razlikuje se od obične parlaonice – objasnila je Rujana Pavlic, članica izvršnog odbora, koja kaže da se mladi prije nego se upuste u raspravu u okviru odbora, moraju detaljno upoznati s konkretnim dokumentima i odlukama Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije