Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi posao

Poreznici razrađuju model kako oporezivati gastarbajtere

\'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je danas redovita sjednica Vlade RH. Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava odlazi sa sjednice Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
03.02.2012.
u 19:09

Problem je nesređena baza umirovljenika u kojoj se umirovljenici s visokom stranom mirovinom vode kao i oni s izrazito niskom

Usporedno s njemačkim uvođenjem poreza na mirovine hrvatskih umirovljenika koji su je ostvarili u njihovoj zemlji i najavi Austrije da će napraviti isto, porezna uprava krenula je u razradu modela kojim će Hrvatska oporezivati gastarbajterske mirovine.

Što se tiče uvođenja poreza za “njemačke” mirovine, od toga neće biti ništa jer je Hrvatska s Njemačkom prije nepunih šest godina potpisala nepovoljan međudržavni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U ugovoru je klauzula koja omogućuje samo Nijemcima da uvedu porez na mirovine Hrvata gastarbajetera, doznajemo od izvora iz mirovinskog resora.

Takve ograničavajuće klauzule nema u ugovorima s ostalim državama te porezni stručnjaci pokušavaju smisliti način kako ih preduhitriti. Problem im zadaje nesređena baza umirovljenika. U njoj se, primjerice, umirovljenici s visokom stranom mirovinom vode kao i oni s izrazito niskim primanjima jer istovremeno primaju nekoliko stotina kuna hrvatske mirovine koju su ostvarili na temelju nekoliko godina radnog staža u domovini.

Njemačka je pozvala 82 tisuće hrvatskih državljana koji su mirovine zaradili u Njemačkoj da retroaktivno plate porez na sve mirovine koje su primili još od 2007. i to nakon što su shvatili da Hrvatska ne oporezuje inozemne mirovine.

Komentara 37

AN
Antiša
19:34 03.02.2012.

Isto tako pokušaj ući u trag plaćama na ruke koje isplaćuju mesari, birtijaši i mnogi drugi.

AN
Antiša
19:32 03.02.2012.

Ministre, radije vrati novce od mirovina koje su kupljene nezakonito. Mirovine su ljudi pošteno zaradili i već puno puta na njih platili porez...

OB
-obrisani-
16:45 05.02.2012.

arjavas-de su oni tu lovu zaradilji v hrvatskoj ili svabiji???????????????-pitaj za svaki slucaj japu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije