Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska sapunica

Popularni Sulejman Veličanstveni krasi tegle pinđura i ajvara

Ajvar Sulejman (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
03.10.2012.
u 12:05

Vesna i Veljko Balatinec, inspirirani popularnom TV serijom, u svoju smočnicu spremili pinđur Sulejman Veličanstveni i ajvar Hurem

Da kulinarski recepti iz Večernjaka u kombinaciji s popularnom turskom sapunicom mogu biti nadahnuće i inspiracija za punjenje vlastite smočnice, može se uvjeriti svatko tko ovih dana zaviri u kuhinju bjelovarske obitelji Balatinec. U svom domu u naselju Predavac bračni par Vesna i Veljko, uživajući u spravljanju domaće zimnice, police smočnice ovih dana pune staklenkama koje krase neobične etikete. Ove zime na njihovu meniju uz ostalo naći će se, tako, i pinđur “Sulejman Veličanstveni” i ajvar “Hurem”, delicije nazvane po likovima megapopularne TV serije.

– Ideja mi se rodila slučajno. Gledajući glavicu češnjaka, pomislio sam ‘ovo je kao Sulejmanov turban’ – kroza smijeh kaže Veljko.

Budući da voli eksperimentirati, odlučio je iskoristiti ono što ima u vrtu i od toga napraviti Sulejmanovu figuru kao predložak za etiketu za pinđur koji su pripravljali. Iako stomatolog po struci, Veljko je pravi majstor za izradu etiketa. Već godinama ih izrađuje za bočice koje puni različitim ljekovitim voćnim rakijama i likerima iz vlastite proizvodnje. Seriju o veličanstvenom Osmanliji zapravo i ne gleda, ali njegova Vesna je ne propušta pa joj se etiketom, kako kaže smijući se, htio malo dodvoriti. Njegov Sulejman joj se jako svidio pa je odlučio na isti način napraviti i figuru zanosne Hurem, ukroćene goropadnice koja svojom ljepotom plijeni pozornost muškoga dijela gledateljstva. Ubrzo je načinio još jedan aranžman od rajčice, paprike, patlidžana, češnjaka i peršina koji je predstavljao figuru spomenute ljepotice. Aranžman je poslužio kao predložak za etiketu za ajvar koji je tako dobio ime prelijepe Hurem. Sve je ovo, kako ističe Veljko, tek šala koja je suprugu i njega dobro zabavila, baš kao i sve koji su vidjeli njihov uradak, no zahvaljujući medijskoj pozornosti koju serija izaziva ne bi ga iznenadilo da netko njegovu ideju čak i komercijalizira.

Pinđur “Sulejman Veličanstveni” i ajvar “Hurem” iz kuhinje Balatinčevih nije na prodaju i sve staklenke završit će kod članova njihove obitelji i prijatelja.

Komentara 1

DU
Deleted user
15:13 03.10.2012.

In magazin u tiskanom obliku... senzacionalno: Hrvati rade ajvar i gledaju turske sapunice, Severina je prdnula, Đ.Adlešić oženila sina, najnovija istraživanja dokazuju da je Zemlja ipak ravna, organski kisik liječi dušu i tijelo... samo u sutrašnjem broju vašeg i našeg VL-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije