Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovao ga papa

Ponovno Nijemac na čelu bivše inkvizicije

'Pope Benedict XVI gestures as his elder brother Georg Ratzinger (R) looks on in Marktl\'s St Oswald Church 11 September 2006. Pope Benedict XVI visited the town of his birth as part of his six-day vi
'JOHN MACDOUGALL'
02.07.2012.
u 15:47

Dosadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere američki kardinal William Joseph Levada (76) odlazi u mirovinu, vjerojatno će se vratiti u SAD, a zamjenjuje ga Nijemac, biskup Regensburga Gerhard Ludwig Müller (65).

Benedikt XVI. imenovao je danas biskupa Regensburga Gerharda Ludwiga Müllera pročelnikom Kongregacije za nauk vjere, ujedno i predsjednikom papinske komisije Ecclesia Dei kao i papinske komisije međunarodne teologije, a istodobno ga je uzdigao na položaj nadbiskupa. Zasigurno će na sljedećem koncistoriju Müller biti proglašen kardinalom.

Na čelu Kongregacije za nauk vjere njemački biskup zamjenjuje američkog kardinala Williama Josepha Levadu (76) čiju je ostavku zbog navršenih godina prihvatio Benedikt XVI. Dosadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Levada odlazi u mirovinu, vjerojatno će se vratiti u SAD, a zamjenjuje ga Nijemac, biskup Regensburga Gerhard Ludwig Müller (65).

Dakle, nakon što je Nijemac Joseph Ratzinger bio na čelu bivše inkvizicije 25 godina, odnosno do izbora za papu Benedikta XVI., sada je ponovno jedan Nijemac na tom ključnu crkvenom položaju. Gerhard Müller je Ratzingerov prijatelj, ali, što je još zanimljivije, blizak je čelnicima teorije oslobođenja. Ratzinger kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere osuđivao je teoriju oslobođenja kao preblisku marksističkim učenjima, a sada na položaj koji je pokrivao prije negoli je postao papom dolazi osoba koja svake godine odlazi u Južnu Ameriku slušati predavanja Gustava Gutiérreza, oca latinoameričke teologije oslobođenja. Müller od 1998. do danas odlazi u Peru pratiti tečajeve Gustava Gutiérreza koga smatra prijateljem i učiteljem. Čak je i mjesecima boravio pokraj jezera Titicaca kako bi slušao Gutiérreza kojeg, istina, Vatikan nikad nije \"cenzurirao\" zbog njegovih tekstova.

Bilo je onih koji su teologiju oslobođenja pretvarali u “katolički marksizam”, a kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere Ratzinger je od 1984. do 1986. više puta osudio posebno Leonarda Boffu. Dakle, provedena je jedna velika smjena na vatikanskom vrhu. A i državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone spreman je napustiti svoj položaj, ali Benedikt XVI. još ne prihvaća njegovu ostavku.

Uskoro će i na čelu Kongregacije za nauk vjere doći do promjena. Ima mišljenja da bi Bertone mogao ostati do proljeća sljedeće godine, odnosno do poslije talijanskih parlamentarnih izbora kako bi na temelju njihovih rezultata papa mogao imenovati nekoga tko bi znao kako se držati prema pobjednicima. Bertone je, po povratku s putovanja u Poljskoj, dao intervju katoličkom tjedniku Famiglia Cristiana u kojem se brani od optužbi koje cure iz Vatikana u aferi VatiLeakes. Kaže da je u središtu optužbi onih “koji žele odvojiti papu od kardinala”. 

Komentara 22

OB
-obrisani-
16:10 02.07.2012.

Ljudi su napisali Bibliju,Kuran,Talmud ,itd,itd i kolju se u ime istih. I Bog je NAPISAO knjigu , ovaj nas Svemir, samo ju treba nauciti citati.

MA
Maroje2312
16:45 02.07.2012.

Katolička crkva vlada po strogo hijerajrskiskim pravilima i zna se tko zašto i gdje. Ostale religije su si vjerojatno posložile svoj način djelovanja. Kamo sreće da se i ostatak društva zna tako posložiti i raditi za dobrobit ljudi.

Avatar kobra11
kobra11
16:08 02.07.2012.

Bliži se uskoro smak sveta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije