Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje

Poništena sporna odluka o doplatama, cijene inzulina zasad ostaju nepromijenjene

Foto: Getty Images
23.12.2018.
u 12:42

Zbog sniženih cijena oboljele od šećerne bolesti dočekala bi doplata inzulina od dvadesetak do čak 276 kuna, ovisno o kojem inzulinu je riječ

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje poništilo je svoju prethodnu odluku o javnom nadmetanju za cijene lijekova kojom je, među ostalim, na niz inzulina uvedena doplata. Oboljeli od šećerne bolesti javno su se pobunili protiv toga, nakon čega je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje reagirao i na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća krajem proteklog tjedna ukinuo licenciranje cijena inzulina, ali i niza drugih lijekova.

Zbog sniženih cijena oboljele od šećerne bolesti dočekala bi doplata inzulina od dvadesetak do čak 276 kuna, ovisno o kojem inzulinu je riječ, pri čemu pacijenti upozoravaju kako su većina među njima korisnici dva inzulina, što bi značilo da im je prijetila dvostruka doplata neophodnog lijeka.

– Inzuline želimo i trebamo koristiti ovisno o preporuci specijalista, njihovoj učinkovitosti i ishodima liječenja, a ne najnižoj cijeni. Jer najniža cijena, kada se ignorira struka, često postane najviša – komentirao je Davor Skeledžija, bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva i urednik portala za oboljele od šećerne bolesti.

Kao nekadašnjem članu HZZO-ova povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala Skeledžiji je jasno kako je ovo poništenje samo privremeno i da će se s referenciranjem cijena lijekova pa tako i inzulina morati ići u jednom trenutku. Ali, kako će reći, to se ne može raditi “ognjenim mačem” i u jednom trenutku rušiti cijene za 40 posto.

Što će biti dogodine, ne procjenjuje ni Skeledžija koji je pozvao sve oboljele od dijabetesa da videočestitku za Božić i Novu godinu pošalju HZZO-u i Ministarstvu zdravstva te Povjerenstvu za lijekove i tako završe ovu, nazovimo je, “aferu Inzulin”. Taj čestitarski video niz je slika oboljelih na inzulinu među kojima su i osobe s invaliditetom, ljudi svih dobi itd.

Izuzev za inzuline, ista odluka sadržavala je više od tisuću drugih lijekova, od onih za srčane bolesti, povišeni krvni tlak pa do različitih antibiotika. Poništenjem odluke i njihove cijene, pa tako u konačnici i doplata za pacijente, ostaje trenutačno jednaka.

Svoju posljednju odluku iz HZZO-a nisu pojašnjavali ni komentirali zašto su se predomislili te ima li to i kakvih posljedica za Zavod odnosno zdravstveni sustav u financijskom smislu budući da je planirana promjena cijena brojnih lijekova.

>> Pogledajte video i saznajte koji su to čudni znakovi gripe za koje možda niste znali

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije