Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILA I RAZLOGE

Pomoćnica državnog inspektora: U 300 nadzora je utvrđeno neopravdano podizanje cijena

Prvi radni dan s  eurom kao novom valutom na tržnici Savica
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/2
09.01.2023.
u 11:29

Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene, dodala je pomoćnica glavnog državnog inspektora.

Brojni građani primijetili su kako je s uvođenjem eura došao i neočekivani rast cijena roba i usluga. Nadležne ispekcije već danima provjeravaju stanje na terenu.

- Prema prvim službeno objavljenim podacima kada govorimo o neopravdanom povećanju cijena u razdoblju od 2. do 5. siječnja smo intenzivirali nadzore. U tom dijelu neovisno o dvojnom iskazivanju cijena gdje su nadzori išli kontinuirano od prvog dana obveznog isticanja cijena, 5. rujna. U prvih preko 500 obavljenih nadzora, od toga preko 300 nadzora u trgovini i ugostiteljstvu je utvrđeno neopravdano podizanje cijena - rekla je pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović-Grčić za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

Svi oni koji su izmijenili svoje cijene u odnosu na one koje su bile 31. prosinca i izmijenili ih na više 1. siječnja su u prekršaju. Nakon što inspekcija dođe u nadzor i izvrši ga, svaki poslovni subjekt ima pravo na očitovanje na rješenje inspekcije.

VIDEO: Filipović o podizanju cijena: Poručujem trgovačkim lancima i svima da to neće proći

- Tijek inspekcijskog postupka je takav da se svim strankama, poslovnim subjektima daje očitovanje na okolnosti povećanja cijena. To pravo se njima jamči gdje će oni dati razloge zašto je došlo do povećanja cijena u tom prijelazu, istaknula je Filipović-Grčić.

Navela je kako postoje brojni razlozi na koje se poslovni subjekti pozivaju i objašnjavaju zašto su podigli cijene.

- Argumenti kojima se brane su porast nabavnih cijena, ulaznih troškova, porast energenata, nekakvi drugi troškovi poslovanja primjerice porast najma, kazala je Filipović-Grčić i istaknula kako su potrošači dovedeni u nepovoljniju situaciju.

- Mi smo ovdje u funkciji zaštite potrošača i zaključak Vlade nama je samo još jedan dodatni kontrolni mehanizam i u svim tim situacijama gdje utvrdimo neopravdano povećanje cijena poduzeti ćemo sve upravne i prekršajne mjere. Mjere se sastoje od zabrani nepoštene poslovne prakse gdje subjekti indirektno moraju vratiti svoje cijene, dodala je pomoćnica glavnog državnog inspektora.

U drugim zemljama je isto došlo do povećanja cijena nakon uvođenja eura, no pomoćnica navodi kako je potrebno razlikovati zaokruživanje i preračunavanje od porasta cijena.

- Mi jesmo u promijenjenim okolnostima u odnosu na Sloveniju budući da je stopa inflacije preko 13 posto, no ono što je bitno je da kontrolni mehanizmi moraju u takvim situacijama postojati i ne bi to uspoređivala s drugim zemljama, okolnosti su drugačije sa spektra inflacije, kazala je Filipović-Grčić.

VIDEO: Važna obavijest HNB-a građanima oko zamjena kuna u eure u bankama

 

Komentara 2

DU
Deleted user
12:40 09.01.2023.

Ukinite poticaje proizvođačima hrane, jer očito da poticaje troše na nešto drugo a ne na optimizaciju poslovanja kao niži troškovi viši prinosi, nema potrebe za Fendtom od 200 000 eura...

Avatar istovari
istovari
12:28 09.01.2023.

Ko će kome ako neće Hrvat Hrvatu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije