Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT EU

Pomoć zemljama u glibu samo kada je ugrožen euro

Barroso i Rompuy.jpg
The European Council
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
16.12.2010.
u 23:49

Više se ne govori o tome da bi se izmjenu Lisabonskoga ugovora ratificiralo uz hrvatski Pristupni ugovor

”Večeras smo zajamčili postojanost eura”, ustvrdio je predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy po završetku prvoga dana dvodnevnoga sastanka na vrhu Europske Unije u Bruxellesu.

- Imamo snažnu valutu i svi su pokazali odlučnost da je takvom i očuvamo – dometnuo je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso.

 Šefovi država ili vlada EU 27 brže su se no što se očekivalo dogovorili o tekstu promjene Lisabonskoga ugovora. Riječ je o dopuni članka 136 Ugovora o djelovanju EU dvjema rečenicama koje stvaraju pravni temelj za uvođenje trajnoga sustava za spašavanje zemalja koje se nađu u teškoćama plaćanja, poput danas Grčke i Irske, nazvana Europski stabilizacijski ustroj (ESM). One se iz gliba izvlače uspomoć privremenoga fonda, koji istječe sredinom 2013. godine, a koji je njemački Ustavni sud u Karslruheu jedva odobrio jer za tako što u Lisabonskome ugovoru ne postoji pravni temelj.

Uvjet je bio da promjena Ugovora bude “najmanja moguća”, kako bi se mogla usvojiti skraćenim postupkom, jednoglanošću zemalja članica u Europskome vijeću, što je mogućnost koju je uveo Lisabonski ugovor. Inače bi se moralo sazvati Europsku konvenciju, a tada bi se ponovno otvorila Pandorina kutija suprotstavljenih interesa zemalja članica koju je novi Ugovor jedva zatvorio.

Dvije rečenice koje će se ubaciti u Lisabonski ugovor doslovno glase: “Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski ustroj koji će se pokrenuti  ako se to pokaže neophodnim za postojanost eurozone u cjelini. Odobravanje ikoje zatražene novčane pomoći pod tim ustrojem podvrgnut će se strogim uvjetima".

Izmjena Ugovora formalno će se usvojiti na sljedećemu sastanku na vrhu EU, u ožujku 2011., jer mora proći kroz neobvezno vijećanje s Europskim parlamentom, Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom. Ministarsko Vijeće EU za gospodarstvoi novčarstvo do tada mora predložiti ESM-ov organizacijski ustroj, koji će uvelike podsjećati na Međunarodni monetarni fond.

Ranije najavljivano ubacivanje promjene Lisabonskoga ugovora u hrvatski Pristupni ugovor, kako bi se zajedno s njime ratificirala,više se ne spominje.

Komentara 5

ST
standup
23:32 18.12.2010.

.....onda nista od $oldi iz EU,..dok imamo Kunu..nista od EU..., ...sve mi se cíni da Hrvati Necé-glasati na Referendumu \"Za\"- EU...bez $oldi...!!??

Avatar atrpimir
atrpimir
09:34 19.12.2010.

znači ako hoćete razj...ti europu razj...te euro!? ;)

GO
golo
17:08 19.12.2010.

pa svi su u glibu , nu problem je u tome sto ovi koji bi trebali znati koliko je glib dubok imaju glib u glavi posto su sa svojim neznanjem dozvolili da do gliba uopce dodje, u ovom slucaju pitajtee srbe da oni to rascistu kao sto su srpski huligani rascistili stvari u italiji na nogometnoj utakmici , e tek tada ce da pocne ici u pravome smjeru, a vi srbi koji ovo citate skinite se sa moga krivoga kur-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije