Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekord

Pomažu studentima bez obzira na to što se mnogi neće vratiti kući

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 27.08.08., Podturen, Hrvatska- Skela u Podturenu na rijeci Muri. Nacelnik Opcine Podturen, Josip Lepen. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
09.03.2011.
u 11:30

- Cilj mi je zaposliti se, ili u Zagrebu ili u Podturnu. Pitanje je gdje ću dobiti specijalizaciju. Pohvalno je što općina ulaže u mlade i znanje. Time si i sama diže rejting - kaže Nikola Sršan

- Ne treba ulagati samo u asfalt i cijevi, nego i u ljude - kaže Josip Lepen (HDZ), načelnik međimurske općine Podturen, u kojoj u šest naselja živi oko 4400 stanovnika. Među njima su čak 73 stipendista koji od općine dobivaju od 300 do 700 kuna mjesečno, ovisno o mjestu školovanja. Za stipendije općina izdvaja čak 420.000 kuna godišnje, odnosno 14 posto proračuna, što je vjerojatno rekord u Hrvatskoj.

- Stipendija upotpunjuje naš skromni studentski džeparac i pomaže nam da pokrijemo troškove života u Zagrebu. Mnogim je studentima upravo ta stipendija jedini izvor prihoda, i samo zahvaljujući njoj mogu nakon srednje škole nastaviti školovanje - kaže Andreja Šmitran (20), studentica druge godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Uvjet za primanje stipendije je, dodaje, da redovno daju ispite, a imaju i mogućnost jedne godine pauziranja. Jedino u slučaju da odustanu od studija moraju općini vratiti sav novac koji su od nje dobili.

- Bilo bi nerealno od studenata tražiti da se obvežu da će po završetku studija doći živjeti i raditi u Podturnu. Mi nemamo institute ili velike tvrtke u kojima bi njihovo znanje došlo do izražaja. No, ako samo njih 20 posto ostane živjeti u Podturnu, a radit će u Čakovcu ili negdje drugdje, porezni prihodi od njihovih plaća, koje će sigurno biti veće od onih sa srednju stručnu spremu, slijevat će se u općinski proračun. To je dugoročno ulaganje u budućnost - računa načelnik Lepen, koji stipendije odobrava svim studentima koji se jave na natječaj. I brucošima.

Za studij u Čakovcu dobiva se 300 kuna, za Varaždin i Križevce 500, a za studij u Zagrebu, Rijeci i ostalim hrvatskim gradovima čak 700 kuna. Općina sa 100 kuna sufinancira i prijevoz srednjoškolaca sa svojeg područja, Za te odluke vezane uz mlade načelnik uživa jednoglasnu podršku u vijeću. Hoće li se studenti vratiti kući? Andreja kaže da će otići kamo je posao odvede, no voljela bi ostati živjeti u rodnom kraju. Slično razmišlja i Nikola Sršan (20), student medicine.

- Cilj mi je zaposliti se, ili u Zagrebu ili u Podturnu. Pitanje je gdje ću dobiti specijalizaciju. Pohvalno je što općina ulaže u mlade i znanje. Time si i sama diže rejting - kaže Nikola koji u Zagrebu boravi u domu koji plaća 300 kuna.

Studentica prava Ivana Varga također ne zna kamo će je potraga za poslom odvesti.

- Kad si mlad, najvažniji ti je posao, a ne to gdje živiš - kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije