Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomen križa

Položeni vijenci u spomen na Vukovarce ubijene 1945. godine nakon ulaska partizanskih postrojbi u grad

Josip Mrzljak
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
12.04.2016.
u 22:40

Kako je rečeno u noći 12. travnja ubijena su, bez suđenja, 92 Vukovarca. Dan kasnije ubijeno je još 98 građana Vukovara. I danas je nepoznato gdje je većina tih Vukovaraca pokopana.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa u parku ispred vukovarske Župne crkve sv. Filipa i Jakova brojna izaslanstva prisjetila su se Vukovaraca koji su likvidirani u Vukovaru 1945. godine nakon što su partizanske postrojbe ušle u grad. Kako je rečeno u noći 12. travnja ubijena su, bez suđenja, 92 Vukovarca. Dan kasnije ubijeno je još 98 građana Vukovara. I danas je nepoznato gdje je većina tih Vukovaraca pokopana.

- Postoje određene naznake o postojanju nekoliko masovnih grobnica na području Vukovara i okolice gdje su pokopani Vukovarci ubijeni tijekom komunističkog terora. Ukazuju na to obavljena istraživanja, dokumenti kao i određena svjedočanstva. Nažalost, dosadašnje vlasti nisu pokazivale interesa da se ta mjesta istraže, rekao je  voditelj vukovarskog Centra Instituta "Ivo Pilar" Dražen Živić.

Molitvu kod spomen križa i misu u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. I njegov otac bio je među ubijenima u Vukovaru 12. i 13. travnja 1945. godine. Potom je u Pastoralnom centru sv. Bono prikazan i dokumentarni film pod nazivom „Neprijatelj naroda“ autorice Višnje Starešine.

>> 'U DORH-u se nekim vještacima godinama isplaćuju i nekoliko puta veći iznosi od propisanih'

Ključne riječi

Komentara 23

BA
bakulušić
23:13 12.04.2016.

Još nije vrijeme za otkrivanje "antifašističkih zločina". Jučer su na jednoj nacionalnoj televiziji rekli da je potrebno, zbog zaustavljanja fašizacije države, djeci objašnjavati i više govoriti o ustaškim zločinima. Valjda misle da još nisu sve rekli. Možda im treba još pedeset godina.

DU
Deleted user
00:13 13.04.2016.

Nedvojbeno je da je dio ubijenih sam kriv za ono što im se dogodilo. Poznavajući crvene zlotvore morali su znati što ih čeka pa su imali mogućnost časno poginuti u borbi ili se nečasno negdje skloniti barem dok ne prođee prvi val crvenog nasilja. Međutim nerijetko su stradavali ljudi koji praktično nikakve sveze s vlastima NDH nisu imali, a stradali su zato što su imali isto ime i prezime kao netko koga su crveni tražili, ili su imali imovinu koja je crvenima ili nekom od crvenih zapala u oko ili se radilo o osveti na osobnoj razini koja nije imala sveze ni s rato ni s politikom. No crvenima se mora priznati da su znali obračunati sa svojim političkim protivnicima, neprijateljima i neistomišljenicima tako da bi njihovu metodu možda jednog dana trebalo primjeniti i na njima samima.

JU
juma
01:18 13.04.2016.

Svako hrvatsko mjesto ima sličnu priču sa stotinama ili čak tisućama žrtava. Treba ih se sjećati, isto kao i onih ubijenih na drugoj strani, ako ništa onda zbog toga da nam se ne ponovi neki novi (anti)fašizam u kojemu će se političke protivnike ili one za koje se samo pretpostavlja kako bi to mogli postati, ubijati u ime neke političke ideje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije