Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRAO RUSIJU

Poljski ministar: Prisutnost NATO snaga u Ukrajini nije nezamisliva

Ukrainian service members fire a towed artillery-piece mortar towards Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, near the town of Bakhmut
Foto: OLEKSANDR RATUSHNIAK/REUTERS
1/14
09.03.2024.
u 14:47

"Cijenim inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer govori da se Putin treba bojati nas, a ne mi Putina", rekao je Radoslaw Sikorski

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski ne isključuje da bi prisutnost NATO snaga u Ukrajini mogla postati stvarnost. To je izjavio tijekom konferencije na Sveučilištu u Varšavi u povodu 25. obljetnice članstva Poljske u NATO-u, prenosi ukrajinski Espreso.

"Prisutnost NATO snaga u Ukrajini nije nezamisliva. Cijenim inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer govori da se Putin treba bojati nas, a ne mi Putina", rekao je Sikorski. Naglasio je kako se Rusija napadom na Ukrajinu pokazala nesposobnom prihvatiti zapadne vrijednosti koje su je definirale kao zemlju koja ne može mirno suživjeti sa susjedima. 

Dvadesetak europskih čelnika sastalo se 26. veljače u Parizu kako bi razgovarali o prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina. Obratio im se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Nakon završetka konferencije, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da se u budućnosti ne bi trebalo isključiti slanje zapadnih kopnenih trupa.

GALERIJA Sastali se čelnici europskih zemalja, obratio se i Zelenski: 'Putin ne smije uništiti naša postignuća'

Ukrainian service members fire a towed artillery-piece mortar towards Russian troops, amid Russia's attack on Ukraine, near the town of Bakhmut
1/13

Slovački premijer Robert Fico potvrdio je da neke zemlje članice NATO-a i EU navodno razgovaraju o mogućnosti slanja svojih trupa na teritorij Ukrajine nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma s Kijevom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je da opća odluka o slanju vojnika u Ukrajinu nije donesena. Dana 29. veljače, estonska premijerka Kaia Kallas rekla je da zapadni čelnici ne bi trebali isključiti mogućnost slanja kopnenih trupa u Ukrajinu. 

Macron je 4. ožujka rekao da neće slati svoje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, ali je otvorio raspravu o tome. Pozvao je saveznike da ne budu "kukavice" u vezi s Ukrajinom.

Komentara 11

IG
IgorY
20:56 09.03.2024.

Radoslawe na kojim si ti drogama ?

TR
trpimir2022
16:13 10.03.2024.

Kad već zamišlja NATO vojnike u Ukraini, nek zamisli i nuklearnu eksploziju iznad svoje pametne glave.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:32 11.03.2024.

Memorandum iz Budimpešte od 5.12.1994. zahtjevao je predaju cijelog ukrajinskog arsenala nuklearnog oružja Rusiji kako bi Rusija priznala i podržala Ukrajinu u njezinim granicama. To je Rusija potpisala u procesu stjecanja neovisnosti Ukrajine. Na isto su bile prisiljene i Bjelorusija i Kazahstan. A onda više od deset godina kasnije su se organizirano pojavili u Ukrajini naoružani vojnici bez oznaka pripadnosti za koje je Putin tvrdio da ne znaju čiji su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije