Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
genocid u buči

Poljska Macronu i Scholzu: Sa zločincima kao Putin se ne pregovara, protiv njih se bori

Razoreni ukrajinski gradovi Buča te Irpin
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
1/5
04.04.2022.
u 23:16

Stravični zločini otkriveni nakon povlačenja ruskih agresora iz mjesta Buča nadomak Kijeva, mnogi od europskih državnika i medija otvoreno nazivaju genocidom

Stravični zločini otkriveni nakon povlačenja ruskih agresora iz mjesta Buča nadomak Kijeva, koje mnogi europski mediji i neki od europskih državnika otvoreno nazivaju primjerima genocida, potaknuli su sve više država članica Europske unije da se izjasne za embargo na uvoz energenata iz Rusije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u radijskom intervjuu da nova runda sankcija treba obuhvatiti rusku naftu i ugljen, a njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht izjavila je da, nakon Buče, EU treba raspraviti i o obustavi uvoza ruskog plina. Njemačka se dosad na sastancima u Vijeću EU snažno protivila sankcijama na rusku naftu, plin i ugljen, tvrdeći da će naprasna obustava isporuke izazvati veliku recesiju u Njemačkoj i Europi.

Stižu nove sankcije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je Buču i izjavio da su u tom i drugim mjestima počinjeni ratni zločini "koje će svijet prepoznati kao genocid". Službena Moskva negira da su se zločini dogodili tijekom ruske okupacije Buče i, ne navodeći dokaze, tvrdi da se radi o insceniranoj provokaciji ukrajinskih vlasti i medija.

Foto: Reuters/PIXSELL

Poljski premijer Mateusz Morawiecki otvoreno je kritizirao i francuskog predsjednika Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog pregovaranja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uoči i tijekom ruske invazije, kao i zbog protivljenja sankcijama koje bi zabranile protok ruskog plina, nafte i ugljena prema zapadu.

- Predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? Jeste li zaustavili događaje koje sada vidimo da su se dogodili? Sa zločincima se ne razgovara i ne pregovara, protiv njih se bori. Nitko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Pol Potom? - poručio je Morawiecki. Na press konferenciji je prozvao i aktualnog njemačkog kancelara:

- Kancelaru Scholz, trebali biste slušati glas nedužnih žena i djece, a ne glasove čelnih ljudi njemačkog biznisa i njemačkih milijardera koji vas vjerojatno sprečavaju u poduzimanju akcije - rekao je poljski premijer. Iako su dvije države članice - Njemačka i Mađarska - u dosadašnjim raspravama o sankcijama, na zatvorenim sastancima u Vijeću EU, bile najotvorenije protiv embarga na rusku naftu i plin, premijer Poljske inzistira na tvrdnji da je najveći problem Njemačka, ne i Mađarska. Mađarski premijer Viktor Orbán u svome je govoru nakon nedjeljne pobjede na izborima spomenuo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog među "protivnicima" koje je pobijedio na izborima, no Orbánovi saveznici u Poljskoj nisu ga zbog toga prozvali kao što su Macrona i Scholza. Reagirao je, međutim, bivši poljski premijer i sadašnji oporbeni lider u Poljskoj, Donald Tusk.

Foto: REUTERS/Ann Wang

- Danas možete čuti zvuk otvaranja šampanjca u Kremlju, Budimpešti i u Nowogrodskoj ulici - rekao je Tusk, spominjući adresu vladajuće poljske stranke Pravo i pravda u Varšavi.

- Moramo biti svjesni da su u konfrontaciji između demokracije i sistema putinovskog ili orbánovskog tipa ulozi veliki i za našu poljsku demokraciju. Pobrinut ću se da ne bude mađarskog scenarija u našoj zemlji - dodao je Tusk. On je, inače, podržavao mađarsku oporbu i Orbánova protukandidata Pétera Márki-Zaya, koji je potučen na nedjeljnim izborima, ali Tusk ne očekuje da će poljska oporba pod njim doživjeti poraz jer, kaže, unutarnjopolitička situacija u dvije zemlje različita je "kao i naša dva jezika".

Postane li Buča prekretnica za njemački stav o embargu na ruski plin, naftu i ugljen, Mađarska se u raspravama 27 država unutar Vijeća EU neće imati iza koga skrivati i naći će se u situaciji da sama zagovara argument protiv, i pritom prijeti vetom, što bi Orbána moglo dovesti u konfrontaciju sa svojim najvjernijim poljskim saveznicima. Ili će se i Orbán, sada kad je trijumfalno pobijedio na još jednim izborima, prikloniti stavu Poljske i ostalih.

Foto: REUTERS/Ann Wang

- Dodatne sankcije i pomoć EU su na putu - najavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Kazniti zločince

Njemački kancelar Olaf Scholz nije u svojim izjavama, za razliku od svoje ministrice obrane Lambrecht, dao nikakve naznake da će pristati na embargo na ruski plin. Scholz je naglasio da će Rusija odgovarati za počinjene ratne zločine. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u telefonskom je razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim najavila pomoć europskih istražitelja u prikupljanju dokaza i građenju optužnice za počinjene ratne zločine. Španjolski premijer Pedro Sánchez također je bio još jedan od državnika koji se o zločinima u Buči izražavaju riječju genocid.

- Učinit ćemo sve da počinitelji tih ratnih zločina ne prođu nekažnjeno, da izađu pred sud, da im se sudi za navodne slučajeve zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i, zašto to također ne reći, genocida - izjavio je Sánchez.

VIDEO Potvrđeno najmanje 400 tijela civila, raste strah da Buča nije jedina

Komentara 17

BI
billynik
00:00 05.04.2022.

Uvlačenje Europe u ovaj rat je američki interes i oni će učiniti sve da ovo potraje i da ne dođe do smirivanja stanja. Što slabija Europa eventualno u ratu, idealan scenarij za Amere, već sad imaju narudžbi za oružje ii zrakoplove koliko hoćeš.

SE
serđo12
23:57 04.04.2022.

Ma da ne bi možda Poljaci govorili Macronu šta da radi !? Šta su pali s marsa ?

DI
Dingač
01:00 05.04.2022.

od suđenja Putinu i njegovoj vojsci nema ništa. sve dok rusija ima nuklearne bombe i vojnu silu nitko im ne može suditi. zločinci će proći nekažnjeno od ovog ovozemaljskog suda a masoni to znaju i zato iz sveg glasa viču da će netko odgovarati za ratne zločine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije