Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2015. u 10:45

Predsjednica je zbog curenja informacija o Mirku Raškoviću naložila nadzor u SOA-i gdje su sigurni da krivca treba potražiti na drugoj adresi

Dio hrvatskog političkog spektra drži da je medijsko otkrivanje identiteta hrvatskog obavještajca, Srbina iz Domovinskog rata, skandal svemirskih razmjera. Politika je prekoračila dopušteno i zato netko mora odgovarati.

Kolinda Grabar-Kitarović jest u poziciji tražiti odgovornost zbog denunciranja Mirka Raškovića. Za Pantovčak je problem što je agent postao žrtva dnevnopolitičke borbe. Stoga je predsjednica i zatražila od Vijeća za nacionalnu sigurnost istragu o tome kako je dokument procurio. Na Pantovčaku očito drže da je riječ o političkoj operaciji, a zanima ih je li tu bilo i "potpore" iz sigurnosno-obavještajnog aparata. Izvanredni nadzor u SOA-i provodi Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS ), koji i inače obavlja poslove koji predsjednici i premijeru omogućavaju nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija, a naručitelj nadzora očekuje da UVNS utvrdi kako je kolao dokument o Raškoviću i tko ga je dao u medije.

Ovdje će UVNS imati problem jer on, istina, odgovara za kolanje dokumenta takve vrste, no nadzire klasificirane dokumente koji idu u ruke isključivo onima koji posjeduju certifikat UVNS-a. Dokument o Raškoviću nije bio klasificiran, dakle procjenjuje se da ga je u rukama imalo na desetke nelicenciranih osoba. Stručnjaci kažu da u SOA-i nisu sretni što ih je "apostrofirala" i predsjednica, ali očekuju kako će nadzor potvrditi da dokument, sigurni su, nije iscurio iz njihove kuće. Dakle, mogao je iscuriti još jedino iz – MUP-a, Ministarstva branitelja ili HZMO-a. Na Pantovčaku pak smatraju da, ako i nije bio klasificiran, sadržajno se ne može koristiti izvan službene svrhe i ne može se koristiti bez odobrenja vlasnika, u ovom slučaju SOA-e. Zato od SOA-e i očekuju da pronađe krivca.

U SOA-i pak drže da je problem nastao 2008., kada tadašnji vrh agencije nije klasificirao dokument. Potvrdi li nadzor da SOA nije odgovorna, jer preslika objavljenog dokumenta nije iz njihova arhiva, nastaje novi problem – tko će potragu za denuncijantom proširiti na ministarstva policije i branitelja te mirovinski.

UVNS to ne može. Može MUP, no kako kad je, vidimo, i MUP jedan od "osumnjičenih"!?

>> Dokument o Raškoviću u javnost nije iscurio iz SOA-e 

>> Pupovac nam treba otkriti tajnu slučaja Rašković

Komentara 17

Avatar dovidovic
dovidovic
11:26 09.12.2015.

Dobar članak. Milanović je spreman ugroziti bilo čiji život i sigurnost, pa i nacionalnu sigurnost (izbjeglička kriza, pola milijuna) kako bi zadržao vlast. Hrvatskoj u Saboru trebaju ljudi kojima je istinski stalo do Hrvatske, bili oni Hrvati ili netko drugi. Rašković više vrijedi za Hrvatsku nego čitav HNS-ov saborski zbor, i pola SDP-ovog.

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
11:17 09.12.2015.

Nekima je najveći problem što je pripadnik srpske nacionalne manjine sudjelovao u obrani Hrvatske (tu ne mislim samo na Raškovića), nego što masa hrvata nisu željeli Hrvatsku niti braniti Hrvatsku, a takvih je i danas jako puno.

DU
Deleted user
11:43 09.12.2015.

Isto tako treba se preispitati kupnja potpisa od IDS-a i drugih,naša blagajna je prazna to svako zna, to nije smetalo Milanoviću da obeća miljarde kuna, novce koje ćemo morati posuditi da bi on ostao na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije