Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online prijevare

Policija upozorava građane na opasne zamke na internetu: Mladić (20) ostao bez 8.500 eura

Online prijevare
Foto: Envato Elements
1/4
29.12.2023.
u 11:16

Policijska uprava izdala je upozorenje o rastućem problemu računalnih prijevara nakon što je dvadesetogodišnjak postao žrtvom prevarantske "kupovine na slijepo".

Međimurska policijska uprava upozorava na tzv. "kupovinu na slijepo" i plaćanje unaprijed direktno na bankovne račune nepoznatih osoba. Naime, 28. prosinca su preloški policajci zaprimili kaznenu prijavu dvadesetogodišnjaka radi računalne prijevare na njegovu štetu.  Putem oglasnika na jednoj od društvenih mreža je pronašao oglas motocikla te stupio u kontakt s osobom koja je objavila kupoprodajni post. Prodavatelj mu je rekao kako će se njegova supruga javiti putem e-maila za više informacija.

Sredinom mjeseca ga je kontaktirala nepoznata osoba na njemačkom jeziku koja se predstavila kao supruga prodavatelja motocikla te objasnila kako se motocikl nalazi u Švicarskoj i da je njegova konačna cijena 8.500 eura. Rekla mu je kako će po uplati iznosa motocikl biti dostavljen na adresu kupca putem specijalizirane dostavne službe. 

Oštećeni (20) je pristao na kupovinu te uplatio traženi novčani iznos, na e-mail mu je poslana informacija kako će motocikl stići na njegovu adresu do kraja tjedna, a dobio je i evidencijski broj za praćenje pošiljke. Međutim, nakon tjedan dana, motocikl i dalje nije stigao na adresu nakon čega je kontaktirana i dostavna služba koja mu je rekla kako je evidencijski broj za praćenje pošiljke dobio putem lažne internetske stranice dostavne službe. 

Pokušao je kontaktirati i prodavatelja, ali bezuspješno. Shvatio je kako je prevaren te je prijevaru odlučio prijaviti policiji, a kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Foto: Europol

Kako bi se ovakve prijevare na vrijeme spriječile, policija daje nekoliko savjeta vezanih za kupovinu putem oglasnika na društvenim mrežama, ali i bilo kakvu internet kupovinu:

  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće - veće su šanse da možete riješiti moguće probleme,
  • potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje,
  • koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca,
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja,
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi,
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver,
  • primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver,
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci,
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne povoljne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 
  • vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

VIDEO Što se u Hrvatskoj sve mijenja od 1. siječnja 2024.?

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije