Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal na Autobusnom kolodvoru

Policija povela istragu o natpisu: "Ne dirajte Rome – zaraženi su"

\'romi_nnn_gra_030210\'
Snimila čitateljica
03.02.2010.
u 23:09

– Psovke i kletve poput “Dao Bog da pogineš na putu” te povlačenje i pljuvanje, naša su svakodnevica, njima putnike obasipaju Romi koji žele novac. Zbog toga primamo brojne pritužbe građana na blagajni, zbog čega se možda i pojavio sporni natpis – opravdava se Ante Cicvarić.

Policija je povela istragu o okolnostima pod kojima je nedavno na šalteru blagajni Autobusnog kolodvora Zagreb osvanuo rasistički natpis: Ne dirajte Rome - zaraženi su!.

Djelatnici PP Trnje nastoje prikupiti podatke o autoru ove šokantne poruke, koja je prema pretpostavkama voditelja Autobusnog kolodvora Ante Cicvarića nastala zbog brojnih prijava putnika na maltertiranje Roma koji prose u ovom javnom objetku.

– Psovke i kletve poput “Dao Bog da pogineš na putu” te povlačenje i pljuvanje, naša su svakodnevica, njima putnike obasipaju Romi koji žele novac. Zbog toga primamo brojne pritužbe građana na blagajni, zbog čega se možda i pojavio sporni natpis – opravdava se Ante Cicvarić, voditelj Autobusnog kolodvora Zagreb.

– Natpis “Ne dirajte Rome – zaraženi su” krajnje je primitivan i za svaku osudu. Ako se pokaže da je za poruku odgovorna djelatnica Tanja, koja je zatečena na fotografiji, slijedi joj opomena pred otkaz – poručuje voditelj Cicvarić. Spomenuta djelatnica trenutačno je na godišnjem odmoru, s kojeg poručuje da o incidentu ne zna ništa, iako je natpis postavljen tijekom njezine smjene.

Policja je obavila razgovor s voditeljem AK Zagreb, a isto namjerava učiniti i s djelatnicom Tanjom koja je bila šalteru blagajni kada je naša čitateljica Zorana Braić snimila fotografiju s natpisom o “zaraženim Romima”.

Kako su istaknuli policajci PP Trnje, za sada se nastoje utvrdili s koje je strane stakla bio postavljen natpis - s vanjske ili pak s unutarnje, gdje se nalazila djelatnica. Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja, kako ističu policajci, cijeli će slučaj predati državnom odvjetništvu koje će procjeniti ima li osnove za progon autora natpisa, bude li otkriven. Kako su pojasnili, istraga je pokrenuta jer postavljeni natpis ima odlike počinjenja kazenog djela govora mržnje na rasnoj osnovi.

Ovakvim pozivom na mržnju krši se i Ustav (članak 39. Ustava RH navodi da je “zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti)

O cijelom slučaju će i AK  provesti internu istragu. Šokiran je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, kojega je zaprepastio, kaže, zastrašujući rasizam prema Romima. – Reagirat ću prosvjednom notom upravi zagrebačkog Autobusnog kolodvora – najavljuje Čičak i ističe kako ne može vjerovati da se takav rasistički ispad može dogoditi danas u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 59

KO
kompa
08:17 04.02.2010.

natpis \"hercegovci i bosanci su zarazeni ,ne dirajte ih (osim\" našeg\" Čilića ,Alilovića,Buntić,Ljubičića ) bi prošli bez reakcije p.s nisu ni svi hercegovci i bosanci,posavljaci u medijima isto tretirani

MA
maxresist
08:22 04.02.2010.

Sisam rasist ali nisam ni daltonist.

JS
Janje-s-crnim-repićem
06:23 04.02.2010.

Često idem u Poštu na Autobusnom, i da, ima Roma, ali sam primjetila da većinom pokušavaju prodati katoličke kalendare i svete sličice. Možda naiđem u krivo vrijeme ali nisam do sada vidjela da su nekoga maltretirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije