Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVCI KRIPTOVALUTAMA

Policija o uhićenju prevaranata: Oštećenika bi moglo biti više od 1000, šteta je 18.5 mil. eura

Rijeka: Konferencija za medije u MUP-u povodom uhićenja trgovaca kripto valutama
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/11
15.11.2023.
u 14:21

Istražujemo gdje je novac završio, te ima li elemenata kaznenog djela pranja novca. Surađujemo s Poreznom upravom i MUP-om u ovoj fazi istrage, a kada budemo imali rezultate objavit ćemo ih – kazali su iz PU primorsko-goranske.

Čak 18,5 milijuna eura teška je prevara s kriptovalutama koju su organizirali i proveli Luka Burazer, vlasnik tvrtke BitLucky iz Kostrene i njegov partner Eugen Travalja, te njihova suradnica naveli su iz PU primorsko – goranske čiji su djelatnici prethodnih mjeseci provodili istragu o rezultatima, kako su naveli, prve faze opsežnog kriminalističkog istraživanja o prevari ulagača u kriptovalute – najvećoj u Hrvatskoj do sada!

Složeno kriminalističko istraživanje trajalo je više mjeseci. Osumnjičeno je troje hrvatskih državljana u dobi od 30, 36 i 37 godina. Radi se o direktoru, prokuristu i zaposlenici firme na riječkom području. Oni su osumnjičeni da su lažnim prikazivanjem i laganjem u zabludu doveli veći broj klijenata, a šteta njihovog kaznenog djela procijenjena je na 18,5 milijuna eura. Do sada je čak 250 ulagača putem svojih odvjetnika podnijelo kaznene prijave protiv njih zbog pronevjere njihovog ulaganja s kriptovalutama. No, po našoj procjeni još je oko 800 ulagača oštećeno – kazali su iz PU primorsko-goranske.

Luka Burazer, Eugen Travalja i jedna ženska osoba svi zbog kaznenog djela prijevare uhićeni su u utorak ujutro, a srijedu su proveli na ispitivanjima u Općinskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage koji bi trebao odlučiti o njihovom mogućem jednomjesečnom pritvoru. Pa, iako se prije nekoliko mjeseci, kada je u javnost izbila afera o prijevari ulagača govorilo da se Burazeru i partnerima izgubio svaki trag, oni su u utorak, i to svo troje, uhićeni na svojim adresama boravka u Rijeci gdje je odmah izvršen i pretres.

- Policija ih nije tražila, mi ih tražimo kad skupimo dokaze i završimo izvode. Da bismo nekoga uhitili moramo imati dokaze, dakle, uhićeni su onda kada smo imali sve potrebne dokaze na temelju kojih je podignuta optužnica za kazneno djelo prijevare – rečeno je na tiskovnoj u riječkoj policiji.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, dvojica uhićenika, Burazer i Travalja, vlasnici su propale tvrtke za trgovanje kriptovalutama "BitLucky" putem koje su ulagači ulagali poveće iznose nadajući se zaradi. Kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, ulagači su ulagali od tisuću eura, pa do čak nekoliko stotina tisuća eura u trgovinu kriptovalutama, a sve na nagovor Luke Burazera koji im je obećavao zaradu čija visina ovisi o visini uloga.

Nakon nekoliko godina uspješnog poslovanja riječka tvrtka BitLucky, u svibnju ove godine nenadano je doživjela kolaps. Luka Burazer je, kako smo pisali, 20. svibnja ove godine svim klijentima tvrtke poslao e-mail sadržaja: "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija" – nakon čega se ulagačima više nije javljao, ugasio je sve profile na društvenim mrežama, a u međuvremenu nikome nije poslao nikakve nove informacije, niti pojasnio o čemu se radi, niti je vraćao novac. Tada se slučaj počeo odmotavati, uslijedile su brojne prijave prevarenih ulagača policiji. Jedno od pojašnjenja stručnjaka o kriptovalutama bilo je i da je Burazer sa svojom tvrtkom zapravo poslovao na principu tzv. Ponzijeve sheme po kojoj se prevara odvijala na način da Burazer uopće nije ulagao novac u trgovanje kriptovalutama već ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit ranijim klijentima.

Tijekom istrage je otkriveno da tvrtka uhićenih uopće nije bila registrirana za trgovanje kriptovalutama; registrirana je na niz djelatnosti, ali ne i za trgovinu kriptovalutama. Naša istraga ovog slučaja sada je u drugoj fazi. Prilikom pretresa pronađeni su određeni cold walleti i naprave koji će se koristiti za nastavak istraživanja. Istraga će dati odgovore na pitanja koliko je novaca na njima i ima li uopće novca na njima. Dakle, istražujemo gdje je novac završio, te ima li elemenata kaznenog djela pranja novca. Surađujemo s Poreznom upravom i MUP-om u ovoj fazi istrage, a kada budemo imali rezultate objavit ćemo ih – kazali su iz PU primorsko-goranske.

GALERIJA Burazer i Travalja

Rijeka: Konferencija za medije u MUP-u povodom uhićenja trgovaca kripto valutama
1/13

Komentara 3

Avatar kastanjer2
kastanjer2
15:26 15.11.2023.

Prije par godina sam ovdje pisao da su kripto valute prevara. U Americi se istražuju neke od najvećih burzi kripto valuta, mnoge su propale zato što nisu ni stvorene za pošteno trgovanje već radi prevara. Isto tako i Bitcoin nije stvoren da bude zamjenska valuta već da se prevare naivčine. Blockchain ne omogućava da se restauriraju podaci o izgubljenim vjerodajnicama računa tako da već postoje milijuni bitcoina koji su blokirani. Mala grupa bogataša manipulira cijenom kako im se prohtije, tako da izmuzu što više fiat novca od naivčina koji im vjeruju.

PV
prcko.vita
14:25 15.11.2023.

Djeco, dajte više zapamtite, u tuđim rukama samo ona stvar raste, nikakve kamate ni dionice ni digitalne valute, to je sve malo ili ništa, najčešće prevara. Molite Plenkija da nam izjednači plaće i mirovine s susjedskim Slovenskim ili Austrijskim, i živjeti ćemo jako dobro.

JO
jocoudriga
12:59 15.11.2023.

Stara latinska kaže mundus vult decipi...iliti svijet hoće biti prevaren.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije