Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2015. u 12:00

Papa je trebao posjetiti BiH prošlog lipnja, ali iz sigurnosnih razloga nije. Što se to promijenilo od lani? Puno toga!

Prošle godine papa nije došao u Sarajevo na obilježavanje sto godina od početka Prvog svjetskog rata jer mu Bosna i Hercegovina nije mogla jamčiti sigurnost. Navodno je tada najmanje desetak vehabija, koji su se vratili s ratišta iz Iraka, bilo spremno na terorističke akcije. Od lani stanje u BiH nije se poboljšalo. Naprotiv, još je gore. Danas je više pristalica ISIL-a, međunacionalni odnosi su se dodatno radikalizirali, narod je sve bjesniji na vlast... Što se onda u međuvremenu pozitivno promijenilo pa je Vatikan donio odluku da papa posjeti BiH ovoga, a ne prošlogodišnjega lipnja? Usprkos svemu navedenom, puno toga!

Prije svega, počela se stvarati sve vidljivija kritična masa unutar bošnjačkog korpusa protiv “domaćih radikala”. Prošlotjedna izjava muslimanskog vjerskog poglavara u BiH reisa Huseina Kavazovića kako treba oduzeti bh. državljanstvo svima onima koji uime vjere ubijaju po svijetu, odjeknula je jače od svih bombi džihadista. Bio je to snažan glas do sada apsolutne tihe muslimanske većine. Koja se sve teže nosila sa stereotipom “opasnih islamista”. Upravo ti muslimani, a njih je neusporedivo više, moraju naći načina da se obračunaju s onima koji skrivajući se iza navodne vjere skrnave i tu vjeru i ugled muslimana u svijetu. Kako bi taj “obračun” mogao izgledati, pokazali su vjernici iz jedne sarajevske džamije kada su istjerali trojicu provokatora, maskiranih ISIL-ovaca. Na drugom kraju BiH velikokladuški imam Selvedin Beganović nije se dao zastrašiti prijetnjama radikalnih vehabija. Poput vjerskih vođa, pojavljuju se i političari koji hrabro iznose u javnost dokumente o zločinima koje su počinili pripadnici njihova naroda. Bošnjaci uviđaju da BiH ne mogu sačuvati od terorizma ni Amerika, ni Europa, ni Srbi, ni Hrvati, ni tajne, ni javne policije i vojske, već prije svega oni sami. Jednako kao što moraju prednjačiti u izgradnji europske BiH. U reisovim i imamovim potezima Vatikan je prepoznao prve signale takvoga “bosanskog proljeća”.

Zato svi vjeruju da će lipanjska “papina priča” biti manje dramatična od dosadašnjih scenarija. Naime, posjeti Svetog Oca BiH nisu prošli bez napetosti. Čim je Ivan Pavao II. najavio dolazak, prijetili su mu atentatom. Zbog toga, 8. rujna 1994. godine nije ni došao u Sarajevo. UN nije mogao jamčiti sigurnost. Tri godine poslije (12. i 13. travnja 1997.) uoči samog dolaska bila su ista obrazloženja i upozorenja. Policija je čak tvrdila da se u čamcima na Miljacki i u kanalizaciji postavlja eksploziv. Međutim, u Vatikanu su se odlučili na rizik. U kakvu su avanturu krenuli, uvjerili su se dok su slijetali na sarajevsku pistu. Javljeno im je da je pronađen eksploziv ispod jednog mosta kojim treba proći Sveti Otac. Prijetnje radikala pratile su dolazak Ivana Pavla II. i 22. lipnja 2003. u Banju Luku. Ravnogorski četnički pokret prijetio je atentatom. Od biskupa Komarice je “jedna osoba iz inozemstva” tražila da “pod svaku cijenu odmah sve poduzme u Vatikanu da Sveti Otac ne dođe u Banju Luku” jer će “sigurno biti ubijen”.

Ovaj put sama najava papina dolaska u Sarajevo mobilizirala je mnoge institucije. Već su se počeli pripremati Crkva, političari, mediji, policija... Svi se natječu kako što bolje dočekati Svetoga Oca. Na krilima takvog entuzijazma moglo bi se do 6. lipnja puno toga pozitivno promijeniti. Prije svega, vlast mora početi funkcionirati i provoditi potpisani Temeljni ugovor između BiH i Svete Stolice. Još uvijek status svećenika, crkvene imovine, katoličkih blagdana nije reguliran. Što će reći papi Franji ako ništa do njegova dolaska ne promijene?!

I Hrvati katolici moraju se mijenjati. Istinski trebaju graditi svoju međusobnu slogu i prednjačiti u izgradnji europske BiH s drugim narodima. Srbi ususret dolasku katoličkog poglavara moraju se više okrenuti svojoj državi, a manje njenom razbijanju po uzoru na “rusku braću”. Bošnjaci muslimani moraju čuvati i BiH i papu svojom borbom protiv onih koji su nakaradnim shvaćanjem vjere prijetnja svim religijama. Bude li tako, policija onda neće biti ni primijećena 6. lipnja u Sarajevu. Bit će to blagdan molitve i mira. Uostalom, papa dolazi u Sarajevo zbog takve, nove BiH.

>> Papa dolazi u BiH: 'Imao je veliku želju da se susretne s narodom Sarajeva'

>> Znatiželjan sam koju će poruku Papa Franjo uputiti Sarajevu

Ključne riječi

Komentara 19

DU
Deleted user
12:52 03.02.2015.

Iskreno: bojim se. Jer ako ih je onda bilo desetak, danas ih ima stotinjak!!!

TR
trunjo
12:08 03.02.2015.

ha ha stanje se nije promjenilo....ali ti Papa Franjo samo dođi kod nas.....Roknuli su Franju Ferdinanda tak da nije im to strano.....

PA
pacijent
20:34 03.02.2015.

muslimanima ne treba vjerovat treba dobro paziti na papu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije