Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEREK CHAUVIN

Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 i pol godine zatvora, oglasio se i Joe Biden

DEREK CHAUVIN
Foto: REUTERS
1/2
25.06.2021.
u 22:07

Tužitelji su tražili za Chauvina 30 godina zatvora, dok je pak obrana tražili uvjetnu kaznu te su tvrdili da bi bivši policajac u zatvoru bio meta za druge zatvorenike.

Bivšem policajcu Dereku Chauvinu izrečena je zatvorska kazna od 22 i pol godine za ubojstvo Georgea Floyda. 

Chauvin je izrazio saučešće obitelji Georgea Floyda prije nego što je saznao na koliko godina zatvora će ga osuditi. 

- Zbog dodatnih pravnih pitanja, nisam u mogućnosti dati potpunu formalnu izjavu u ovom trenutku. Ali, vrlo kratko, želio bih izraziti saučešće obitelji Floyd - kazao je, javlja New York Times. 

Presudu je izrekao sudac Peter A. Cahill, nakon što je porota proglasila Chauvina krivim prema svim točkama optužnice. Tužitelji su tražili za Chauvina 30 godina zatvora, dok je pak obrana tražili uvjetnu kaznu te su tvrdili da bi bivši policajac u zatvoru bio meta za druge zatvorenike. 

FOTO: Prosvjedi u SAD-u protiv policijske brutalnosti obilježili su 2020. godinu

DEREK CHAUVIN
1/10

Sudac Cahill ustvrdio je kako su tužitelji dokazali da je bilo 'otežavajućih čimbenika' u samom slučaju, zbog čega je Chauvin dobio strožu kaznu. Sudac smatra kako je Chauvin postupio posebno okrutno, djelovao zajedno u suradnji s ostalom trojicom kolega, zloupotrijebio svoj autoritet i počinio svoj zločin u društvu djece. Iz navedenih razloga Chauvin je dobio 10 godina više nego što je uobičajeno za ubojstvo. 

Ostalim policijskim službenicima koji su sudjelovali u ubojstvu Georgea Floyda suđenje će početi u ožujku iduće godine. 

Sestra Georgea Floyda, Bridgett Floyd dala je izjavu za CNN nakon što je objavljena kazna Dereku Chauvinu. 

- Kazna na koju je osuđen danas policijski službenik Minneapolisa koji je ubio mojeg brata Georgea Floyda pokazuje da se pitanje policijske brutalnost konačno počinje ozbiljno shvaćati. Međutim, imamo dugi put pred nama i mnoge promjene moraju se dogoditi prije nego se Afroamerikanci mogu početi konačno osjećati kako da ih se tretira pošteno i kao ljude od strane policije u ovoj zemlji - navela je. 

Predsjednik Joe Biden komentirao je izrečenu zatvorsku kaznu Dereku Chauvinu pred novinarima u Ovalnom uredu. 

- Ne znam koje su sve okolnosti slučaja, ali čini mi se, prema zakonu, da je kazna primjerena - naveo je. 

Pozadina slučaja

Snimka ubojstva Georgea Floyda pokrenula je masovne prosvjede diljem SAD-a i svijeta, te izazvalo nikad glasnije zahtjeve za reformom policije i borbe protiv sustavnog rasizma.  

VIDEO: Ljeto 2020. godine obilježili su prosvjedi na ulicama zbog ubojstva Floyda, pogledajte kako je tada bilo 

U pojedinim slučajevima prosvjednici su se sukobili i s policijom. Smatra se kako su upravo prosvjedi znatno utjecali i na izbore za američkog predsjednika u studenom 2020. godine, te je pitanje na koji će se način reformirati policija postati jedno od najjačih političkih pitanja oko kojeg su se podijeliti prema stranačkoj liniji. 

Prosvjedi protiv policijske brutalnosti trajali su gotovo cijelo ljeto 2020.godine u SAD-u, a njihov simbol postao je upravo George Floyd. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 180

Avatar Malazan
Malazan
22:32 25.06.2021.

Kladim se da će BLM i to biti malo i da će izaći na ulice "prosvjedovati", tj. razbijati, pljačkati, paliti. Bijes koji u njima živi može nahraniti jedino linčovanje bijelaca. A može i meksikanaca, azijata...

GE
Gefufna
22:11 25.06.2021.

Stisnuo agresivnog dilera. Zrtveno janje zrtvovano da bi se podilazilo teroristickom blm pokretu

Avatar Tombstone
Tombstone
22:33 25.06.2021.

Farsa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije