Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na lokalitetu Šatorskog jezera kod Livna

Pojavile se glasine o mrtvim pticama

24.10.2005.
u 19:07

LIVNO Bauk ptičje gripe kruži svijetom, najjednostavniji je opis onoga od čega ljudi strahuju u zadnje vrijeme i u BiH, posebice nakon što je potvrđeno prisustvo virusa u susjednoj Hrvatskoj. Stanovnici livanjske općine već su počeli prepričavati kako su mrtve ptice viđene na lokalitetu Šatorskog jezera, što niti jedna od mjerodavnih službi nije potvrdila.

U strahu od opasnog virusa mještani pojedinih sela zatočili su svoje kokoši u zatvorene prostore, a kako su u strahu velike oči ove godine je, za razliku od ranijih, cjepivo protiv obične gripe jednostavno razgrabljeno, a riječ je o 1.600 doza cjepiva za razliku od prošle godine, kad je propalo 500 doza cjepiva. No, livanjska općine rizično je područje zbog najveće umjetne hidroakumulacije Buško blato, koja je uz kanal i malo Lipsko jezero privremeno odmorište ptica selica. Tu su još riječni tokovi, Sturba, Bistrica, Žabljak, te jezero Mandek.

Prva jata šljuka na to područje dolaze oko 1. studenoga, a nešto kasnije i druge selice, divlje patke i guske koje se putujući iz Skandinavije i drugih hladnih europskih područja na jug odmaraju na ovdašnjim vodotocima. Zanimljivo je da lovačke udruge nisu dobile nikakvu pismenu obavijest o zabrani lova na ptice koju je izdalo resorno federalno ministarstvo, nego su o tome doznali iz medija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije