Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILA VLADA

Pojačat će se kontrola humanitarnih akcija

Dubrovnik : Humanitarna akcija "Omiljeni cvijet Ane Rukavine"
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
18.08.2023.
u 09:23

Predlaže se da uz rješenja Agencija za zaštitu tržnog natjecanja objavljuje i pravomoćne odluke upravnih sudova i Visokog upravnog suda

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Zakon je u primjeni od travnja 2018., a donijet je kako bi se regulirale nepoštene trgovačke prakse između kupaca i dobavljača, suprotno načelima savjesnosti, poštenja i ravnopravnosti ugovornih strana. Najviše pogađaju poljoprivrednike, mala i srednja poduzeća u proizvodnji kao najslabije karike u lancu opskrbe, ali i mala i srednja poduzeća u preradi poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Novim izmjenama predstavljenima u Vladi umjesto u kunama u eurima se određuje iznos koji se odnosi na utvrđivanje značajne pregovaračke snage kupca prema njegovu ostvarenom ukupnom godišnjem prihodu. Smatra se da značajnu pregovaračku snagu ima kupac koji je ostvario ukupni godišnji prihod od najmanje dva milijuna eura umjesto dosadašnjih 15 milijuna kuna. Propisani iznos od dva milijuna eura preuzet je sukladno Direktivi EU. Zbog uvođenja eura kao službene valute, iznosi novčanih kazni određivat će se u eurima.

Nadalje, predloženim Zakonom briše se odredba o krajnjoj prodajnoj cijeni, koja se prema važećem Zakonu formira tako da se nabavna cijena poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda množi najmanje koeficijentom 1,10. Prema nacrtu Zakona, detaljnije se propisuju odredbe vezane uz otkupni blok koji je, uz račun, važan dokument, na temelju kojeg se obavljaju plaćanja. Radi javnosti rada Agencije predlaže se da uz rješenja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na mrežnoj stranici objavljuje i pravomoćne odluke upravnih sudova te odluke Visokog upravnog suda.

POVEZANI ČLANCI:

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o humanitarnoj pomoći. Uređuju se, uz ostalo, obveze stalnih prikupljača humanitarne pomoći. Uvode se odredbe na temelju kojih organizatori humanitarnih akcija nisu u obvezi otvaranja računa, ako se u akciji prikupljaju isključivo materijalna dobra. U nadležnosti Ministarstva bit će postupanje s neutrošenim sredstvima i njihovo usmjeravanje u odobrene humanitarne akcije čija je svrha zaštita života i zdravlja ljudi, primjerice liječenje djece, nabava medicinskih uređaja i slično. Omogućit će se i jači nadzor nad prikupljanjem i pružanjem humanitarne pomoći i spriječiti zlouporaba prikupljenih financijskih sredstava, odnosno materijalnih dobara.

Od studenog 2015. do kraja 2022. pravne osobe organizirale su 90 posto humanitarnih akcija. U prosjeku, za provođenje humanitarnih akcija izda se 336 rješenja godišnje, odnosno 28 rješenja mjesečno. Vrijednost ukupno prikupljene humanitarne pomoći u tom razdoblju iznosila je 220 milijuna eura, a pružene pomoći 197 milijuna eura. Razlika se odnosi na troškove organiziranja prikupljanja pomoći. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije