Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
visoko obrazovanje
Povratak na članak

Pojačanim stipendiranjem poticat će 
se upisi na prirodne i tehničke fakultete

Novac za stipendiranje studenata deficitarnih fakulteta planira se povući iz europskih fondova

Komentari 4

ZD
zdepar
10:37 05.03.2015.

za apliciranje za stipendiju grada Zagreba za siromašnije studente u ovoj školskoj godini bilo je potrebno podnijeti 14 (četrnaest) potvrda u originalu ili ovjerenom prijepisu, što , obzirom na broj stranica košta cca 2100 kn, samo za pristup natječaju, od, od toga je bilo traženo i potvrda koje država može sama ishoditi, za apliciranje za subvenciju pri kupovini ekološkog automobila, gdje država subvencira sa 70 - 200 000 kn dovoljna je samo prijava, a vi možete pričati što hoćete

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:43 05.03.2015.

Uvijek su fakulteti iz pojedinih područja bili teži. Objedinjeno, ta teža područja koja traže mnogo više truda i vremena su STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). To su ujedno i područja kod kojih studij traje duže a posao se dobije brže.UU drugu ruku, kod nas je i to naopako. Pa za razliku od SAD-a, kod nas najveći broj znanstvenika radi u državnoj službi, dok su u SAD-u oni velikom većinom u privatnim kompanijama. Stimuliranje može biti putem stipendije, putem povoljnog studentskog kredita, putem smanjenja cijene koštanja studija ili cijene pojedinog studijskog boda, putem ugovora s nekom od firmi koja je zainteresirana za studenta tog profila. Međutim, postoji i obrnuti proces stimuliranja, pogotovo za državne uposlenike. Ne postavljaju se uvjeti struke već je bitno imati neku "diplomu", pa makar to bile i diplome iz susjednih država i studija koji nisu dali znanja. Zatim zapošljavaju se u takvoj službi osobe s fakulteta koji su proizveli tisuće diplomanata za burzu rada. Najtužnije je da ove kategorije niti u kojem slučaju ne mogu raditi na Zapadu, već se muvaju po ministarstvima, agencijama, državnim i javnim firmama, lokalnim samoupravama, udrugama, strankama. I dolaze na mjesta na kojima odlučuju a da iza njih ne stoji niti struka niti praktično iskustvo. I dolaze u priliku "voditi" državu. Pa se problem reproducira. A kvalitetniji kadrovi sa STEM programa i tako mogu brzo naći posao negdje vani pa kad im pukne film, opravdano ili ne, oni odu. A ovdje čak i konkretnu demografsku politiku vode oni drugi, Hrvatska tone u beznađe!

VL
Avatar emilsalis
emilsalis
09:37 05.03.2015.

Isto je bilo iu SFRJ....Selekcija najboljih studenata za stipendiju,lova je legla svakog prvog, ako si dobar dobijes duplo krajem leta ,redovno na predavanja,redovno polaganje ispita, redovno diplomiranje a danas ljudi studiraju i po 10 godina ili kupe sve to !!!

VL
MT
miki_trasi
08:49 05.03.2015.

jadna je to zemlja u kojoj moraš gurat ljude da budu inženjeri i znanstvenici jer svi oće bit ekonomisti i meneđeri...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.