Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fascinantno

Pogledajte kako je NASA 'ugurala' tri godine Sunca u tri minute

Simo Dubajić
Foto: Arhiva VL
1/2
27.04.2013.
u 09:15

SDO fotografirao je Sunce svakih 12 sekundi na 10 različitih valnih duljina. U videu su spojene slike nastale u protekle tri godine

Američka svemirska agencija NASA objavila je novi video o sunčevom životu sačinjen od fotografija koje je tijekom posljednje tri godine snimio Solarni dinamički opservatorij (SDO).

SDO fotografirao je Sunce svakih 12 sekundi na 10 različitih valnih duljina. U videu su spojene slike nastale u protekle tri godine i tako da su za svaki dan uzete dvije slike. Space piše da su fotografije nastale u ekstremnom ultraljubičastom opsegu.

Znanstvenici pojašnjavaju da je na tim valnim duljinama lako uočiti sunčevu 25-dnevnu rotaciju te povećanje sunčeve aktivnosti. Sunce se trenutno nalazi na vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, u Solarnom ciklusu 24.

>>Ova NASA-ina 'nepristojna' fotografija obišla je svijet

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije