Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luksuz za elitu

Pogledajte kako izgleda stožer EU u luksuznom Ban centru

'17.05.2013., Zagreb - Vlaska, u neposrednoj blizini Trga bana Jelacica, uskoro se dovrsava Ban centar.   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/9
20.05.2013.
u 12:35

Nova ambasada Europske unije prostire se na 1440 četvornih metara, a na prvom katu Ban centra birokrati će uživati u luksuznom pogledu na zagrebačku katedralu i u relativno skromnim i pomalo sterilnim uredima

Reporteri Večernjeg lista prvi su ušli u prostorije u kojima će raditi europska administracija u Zagrebu. EU birokrati zauzeli su najelitniju lokaciju hrvatske metropole, a u čast novom stanaru Ban centra i na inzistiranje investitora, gradski oci odlučili su urediti Cesarčevu ulicu u modernu šetnicu i u njoj postaviti prvi hrvatski spomenik Europskoj uniji.

\'Ambasada\' Europske unije užurbano se dovršava jer prostori moraju biti spremni za veliku proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju koja će se u njima održati.

I dok radnici dovršavaju grube radove, administracija je već poslala pozivnice za 300 uzvanika koji će uveličati proslavu.

Raskošni centar za građane

Rokovi su tijesni, kažu građevinari koje smo zatekli na gradilištu, ali sve će biti gotovo na vrijeme, obećavaju. Zato u Ban centru svakodnevno radi 260 radnika u dvije smjene koje se protežu od 7 ujutro do 22 sata. Gradilište je užurbano, radi se intenzivno. Treba urediti golem prostor od oko 1440 četvornih metara u Ban centru. Europski birokrati imat će savršen pogled na centar grada i zagrebačku katedralu iz svojih ureda, ali neće do kraja uživati u luksuzu Ban centra jer su im uredi, koji se prostiru na cijelom prvom katu kompleksa, relativno skromni. Prizemlje, u kojem se će smjestiti multimedijalni centar za građane, bit će puno raskošnije i reprezentativnije od samih ureda, kao i konferencijska dvorana na prvoj podzemnoj etaži.

Investitori su se nadali da će EU administracija podignuti atraktivnost lokacije, a njihove su se želje ostvarile. Tako doznajemo da je mađarska diplomacija odlučila unajmiti prostore tik do EU, a navodno se povećao i interes za stambeni dio kompleksa.

Do useljenja, koje se predviđa krajem lipnja, zgrada će se prilagoditi potrebama europske administracije. Tako će jedan od četiri ulaza u Ban centar biti rezerviran za EU, a investitor mora osigurati i uvjete za posebnu zaštitu i mjere osiguranja Reprezentacije Europske unije, kako će se ubuduće nazivati predstavništvo u Hrvatskoj. I dok se u zgradi Ban centra, u koji je uloženo oko 70 milijuna eura, radi i dan i noć, gradske službe užurbale su projekt pješačke zone u Cesarčevoj ulici.

Šetalište u Cesarčevoj

Umjesto parkirališta iza Trga bana Jelačića, kako ju se doživljavalo, Cesarčeva će biti šetalište urešeno drvoredom i spomenikom Europskoj uniji. Projekt je za Grad izradio arhitekt Branko Silađin u travnju, a Večernji list je među prvima zavirio u nacrte nove zagrebačke promenade. I u Gradu i u Ban centru nadaju se da će Cesarčeva postati centar malih obrta, restorana i kavana – kulturno rješenje za modernu metropolu.

Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna i novac je osiguran, pa će se vjerojatno ispuniti obećanje da će novi izgled Cesarčeva dobiti do 28. lipnja. Inače, kompleks Ban centar uključuje i maloprodajne i ugostiteljske prostore koji zauzimaju 2000 četvornih metara. Prodana je ili iznajmljena većina prostora, tvrde ulagači.

Poseban je i po tome što je izgradio i rasprodao najskuplje garaže u Hrvatskoj, koje su postizale cijena i do 3800 eura za metar četvorni. To je bila najveća cijena za parkirališna mjesta koja su se prodavala za cijenu od 3200 do 3800 eura po kvadratu, što je više od cijene elitnih kvadrata stambenog prostora u središtu grada.

Ban centar, koji se prostire na 33 tisuće četvornih metara, u većinskom je vlasništvu Instituta IGH i Stipić grupe, pri čemu prvi posjeduju 37 posto projekta, a udio IGH iznosi 42,49 posto Ban centra, dok Zagrebačka banka drži 15 posto, a manji partner Reinvest samo pet posto.

>>Koja su glavna tijela EU i koje su njihove uloge i nadležnosti

>>Poništen ugovor pa u Ban centru neće moći parkirati bilo tko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije