Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred veleposlanstvom

Poduzetnik štrajka glađu i od Slovenije traži milijune: Ostao sam bez svega i nemam više što izgubiti

Zagreb: Slavko Murk štrajka glađu ispred veleposlanstva Slovenije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.09.2023.
u 19:09

Međimurski poduzetnik već dvadesetak godina pokušava naplatiti radove koje je njegova tvrtka obavila za slovenske tvrtke u državnom vlasništvu

– Republika Slovenija mi je dužna novac i neću se maknuti sve dok mi ne plate ono što duguju. Tri puta su me već prevarili i stalno postavljaju nekakve uvjete. Predugo me već zavlače! – ogorčen je Slavko Murk (66) iz međimurskog sela Novakovca koji šesti dan štrajka glađu ispred slovenskog veleposlanstva u Zagrebu.

Poduzetnik rodom iz Međimurja već dvadesetak godina pokušava naplatiti radove koje je njegova tvrtka obavila za slovenske tvrtke u državnom vlasništvu. Radio je za slovenski Smelt koji je propao i izbrisan je iz sudskog registra. Iako je sve ugovorene poslove obavio na vrijeme, zbog nemogućnosti naplate propala je i Murkova tvrtka, a on je praktično postao beskućnik. Sva njegova privatna imovina je završila na bubnju jer nije mogao isplatiti svoje kooperante i dobavljače. Murk je već prije štrajkao u Ljubljani i odustao kad je dobio obećanje da će se spor riješiti. No nije, pa se ponovno odlučio na štrajk, ovaj put u Zagrebu.

– Dao sam slovenskim tijelima prije desetak godina kompletnu dokumentaciju jer su govorili da u poslovnim knjigama nemaju upisanu moju tražbinu, i opet ništa. Godine prolaze i više ne želim čekati. Imam sve papire sa sobom i mogu svima dokazati ono što govorim – kaže nam Slavko koji je 1985. godine sredinom 80-ih osnovao tvrtku Zidarstvo Murk iz koje je razvila tvrtka TMS.

POVEZANI ČLANCI:

Dobivao je poslove po Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji, gdje je, uz ostalo, gradio trgovačke centre i tržnicu u Ljubljani i Murskoj Soboti. U bivšem SSSR-u je radio za GP Grosuplje, odnosno njezinu tvrtku kćer Gradal, koja mu je također ostala dužna, te Smelt. Zapošljavao je stotinjak radnika i angažirao k tome oko 50 kooperanata. Smelt koji je propao u jednoj od najvećih privatizacijskih afera u Sloveniji, ostao mu je 1999. godine dužan oko 3,4 milijuna dolara s kamatama. Podizao je kaznene prijave, no bez rezultata. Traži da mu Republika Slovenija plati dugove jer su propale tvrtke bile u državnom vlasništvu.

Postojala je, kaže, svojevremeno mogućnost da svoj dug u Smeltu pretvori u vlasnički udjel, no Vlada je naprasno donijela odluku da Smelt ode u stečaj, bez mogućnosti da se naplate dugovi. Turk je proživljavao i privatnu dramu jer su mu vjerovnici prijetili, bio je pretučen i dobivao prijetnje smrću, njemu i obitelji. Oteli su komercijalnog direktora TMS-a i ostavili ga pred Murkovom kućom.

– Ostao sam bez ičega i nemam više što izgubiti – kaže. Došla je, dodaje, do njega predstavnica slovenskog veleposlanstva i rekla da nije lijepo što je tu došao štrajkati. – Rekao sam joj: "Gospa, vi samo obavijestite svoju vladu". Rekla je da jesu i sad čekam – napominje Turk.

>> VIDEO Porsche posve izgorio na Malešnici

Komentara 1

Avatar ZLO
ZLO
20:36 25.09.2023.

Nešto ne vole ti Slovenci vraćat lovu i plaćat svoje račune. Jeli Ljubljanska banka ikad vratila novac štedišama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije