Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV UGP-A

Poduzetnici čelnicima općina: Proglasite sajamske dane na Veliku Gospu

Dubrovnik: Prvi put u sezoni zatvorene suvenirnice i trgovine na Stradunu
Grgo Jelavic/PIXSELL
08.08.2023.
u 12:05

Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer - izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika pozvala je gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi.

VEZANI ČLANCI:

- Nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima, imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine. Mnogi gradovi na našoj obali poput recimo Grada Hvara ili Općine Podgora koji su donijeli Odluku kojom se u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9 i završiti do 24 sata - kažu iz UGP-a te dodaju kako taj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone.

- UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer - izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Podsjetimo, Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine. Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliraju pak na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja.

Komentara 7

TA
takoje
14:11 08.08.2023.

manipulatori ...

DU
Deleted user
12:46 08.08.2023.

Turistička zemlja, trebaju svi raditi svaki dan, ali i poštovati mjesečni fond sati radnika, bez prekovremenih i uz zajamčeni - odmor.

IL
ilustrator
14:29 08.08.2023.

a zašto šute sindikati, ljevica, zašto ne staju u obranu radničkih prava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije