Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izjava predsjednice

Podunavski Srbi: Mi smo građani Hrvatske, mijenjajte retoriku

Dragan Crnogorac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.01.2015.
u 21:36

Mi imamo svoj identitet koji ne želimo izgubiti, poručio je predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac

Izjava novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da su svi građani Hrvatske zapravo Hrvati među pripadnicima srpske nacionalne manjine u Podunavlju izazvala je burne reakcije.

– Retorika koju je Grabar-Kitarović imala u kampanji desna je retorika i bila je najmanje upućena pripadnicima nacionalnih manjina, a pogotovo Srbima. Kada se govori o Srbima, poznato je da su oni do 1991. godine bili konstitutivan narod u Hrvatskoj. Mi imamo svoj identitet koji ne želimo izgubiti. Svakako je i da smo građani Hrvatske sa svim svojim pravima i obvezama – rekao je predsjednik Zajedničkog vijeća općina i saborski zastupnik Dragan Crnogorac.

Dodao je i da misli kako stupanjem na dužnost Grabar-Kitarović morati razmisliti i promijeniti svoju retoriku.

Predsjednik Srpske narodne stranke Zoran Kojić kaže kako se nada da je riječ o nespretnoj izjavi nove predsjednice.

– Mislim da to nitko ne bi trebao dovoditi u pitanje. Uostalom, ako su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što su onda Hrvati u Srbiji i Republici Srpskoj – kaže Kojić.

Predsjednik Naše stranke Jovan Ajduković smatra kako se izjava Grabar-Kitarović mora pročitati u cijelosti i da je tek onda kristalno jasno kako je ona intelektualno i politički formirana u duhu američkog poimanja nacije.

– U tom smislu moramo shvatiti da deseci nacija u Americi čine jednu nacionalnu formu. Razumljivo je da je, što je neka država manje razvijena, u njoj lakše izazvati emocije koje neminovno imaju kao posljedicu radikalne komentare – kaže Ajduković.

>> 'Po meni je Hrvat i onaj tko je Srbin po nacionalnosti'

Komentara 503

DU
Deleted user
21:41 17.01.2015.

Ja sam Hrvat, Čeh podrijetlom, građanin Hrvatske i Hrvat! Nemam druge zemlje osim ove niti ju želim.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
21:43 17.01.2015.

Ako ste gradani Republike Hrvatske,zasto ne postujete drzavna obiljezja?Zasto Vasa mladez pali drzavne stjegove po Borovu selu,Brsadinu,Trpinji?Zasto i dalje gajite ideju da ce te Vase opcine postati opet tkz. RSK?Nemojte pricati bajke,mi koji smo uz Vas dolje svakodnevno smo svjedoci provokacija sa Vase strane.Znam osobno mnogo Vlaha koji su Hrvati kada se treba otici van granica RH,tada je "ustaska"putovnica jako draga,tada se pise u zamolbama da ste Hrvati.

LE
leica2003
21:44 17.01.2015.

Ako voliš zemlju u kojoj živiš i smatraš je svojom domovinom, kako ti može smetati njeno ime?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije