Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojvođanski klub

Podsjećaju Srbiju: Zločin protjerivanja Hrvata ne zastarijeva

Seselj
Arhiva VL
03.05.2011.
u 14:49

Vojvođanski je klub zatražio od Skupštine Srbije da deklaracijom osudi protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine i da se ispriča svim građanima koji su prije 19 godina pretrpjeli torturu.

NOVI SAD – Nevladina organizacija Vojvođanski klub iz Novog Sada uputila je danas, 19. godinu zaredom, pitanje mjerodavnim državnim organima zašto pred domaćim pravosuđem još nitko nije odgovarao za progon hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva iz Srijema 90-ih, piše beogradski dnevnik Danas.

– Inspiratori zla i njihovi izvršitelji kao i organizatori "humanog" preseljenja naroda nisu kažnjeni – naveo je Vojvođanski klub u priopćenju za javnost u povodu sjećanja na 6. svibnja 1992. kada su u mjestu Hrtkovci javno čitani popisi "nepodobnih" stanovnika kojima su zaprijetli i "preporučili" da se isele u Hrvatsku.

Vojvođanski je klub zatražio od Skupštine Srbije da deklaracijom osudi protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine i da se ispriča svim građanima koji su prije 19 godina pretrpjeli torturu. Također su zatražili od srbijanskog pravosuđa pokretanje postupaka protiv odgovornih "jer zločin protjerivanja stanovništva nikada ne zastarijeva" te ocjenjuju kako "nije dovoljno to što se samo lideru radikala Vojislavu Šešelju sudi za protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Srijema pred Haaškim tribunalom nego i domaće pravosuđe mora utvrditi odgovornost za taj zločin".

– Srbija se sprema za pridruživanje europskom društvu i mora se suočiti sa svim aspektima svoje ružne prošlosti. Jedan od njih je i protjerivanje ljudi zbog različitog mišljenja, nacije ili vjere – navodi se u priopćenju.

Vojvođanski klub podsjeća da je na zboru građana u Hrtkovcima, na Đurđevdan 1992., u nazočnosti V. Šešelja, pročitan popis 17 "nepodobnih" građana hrvatske nacionalnosti koji su se pod prijetnjama ubrzo morali iseliti, a 20 obitelji hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova. Prijetilo se telefonom: "Ustašo, seli se ili biraj dijete koje ti je draže!", mještani bi nalazili zaklanog psa s porukom: "Seli se, šta čekaš?", nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, maltretiran je lokalni župnik, a mještanin Mijat Štefanac pronađen je mrtav u poljskom predjelu između Hrtkovaca i Nikinaca, podjseća se u priopćenju dodajući da je lokalna vlast na čelu s Ostojom Sibinčićem, koji je umro 2008., bila promijenila naziv sela u "Srbislavci".

Protjerivanja Hrvata iz Srijema bilo je i u Slankamenu, Golubincima i još nekim mjestima u Srijemu, podsjeća Danas, a jedno vrijeme je u crkvi u Kukujevcima, koja je jedna od najvećih i najljepših katoličkih crkava u Vojvodini, bila smještena privatna stolarska radionica.

Komentara 33

OB
-obrisani-
16:21 03.05.2011.

nešto je......AMNEZIJA......postala popularna.....svugdje...

OB
-obrisani-
16:22 03.05.2011.

Rambo što ti kažeš na protjerivanje Hrvata oz istočnog srijema koji je srpski od 1945 a prije toga nikad nije bio.

OB
-obrisani-
15:33 03.05.2011.

Tako je to, samo što mi zaboravljamo pa će nam opet djeca trpit četničku agresiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije