Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Podravka je menadžera Mladena Cahuneka otpustila protuzakonito

Cahunek
Podravski list
28.09.2013.
u 10:00


Mladen Cahunek i Miroslav Repić, bivši član uprave, jedini otpušteni u 'post Spice' razdoblju

Koprivnička prehrambena kompanija Podravka dužna je u roku od osam dana na posao vratiti Mladena Cahuneka, bivšeg direktora službe za razvoj tehnologije i investicijske projekte koji je otkaz dobio 28. studenog prošle godine. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Koprivnici, koji je u radnom sporu utvrdio da otkaz nije bio dopušten te da radni odnos nije ni prestao.

Presretan

- Nakon pročitane presude, osjećao sam se presretno. Nije bilo lako u tako maloj sredini sve to proživljavati. Bilo je to stresno razdoblje za mene i moju obitelj, ali i za sve moje prijatelje - bila je prva Cahunekova jučerašnja reakcije.

Podravkin menadžer otkaz je dobio jer su u kompaniji smatrali da je napravio propuste u provedbi projekta modernizacije Tvornice koktel peciva, odnosno da \"nije postupao s potrebnim stupnjem pažnje pri vođenju najveće i najznačajnije investicije\". Točnije, smatrali su ga krivcem što je kasnila isporuka strojeva pa se nije mogla proizvesti i naručiteljima isporučiti roba u vrijednosti od oko šest milijuna kuna.

\"Nalazom Podravkine interne revizije od 25. rujna i 15. listopada 2012. godine utvrđeno je da je u provedbi navedenog projekta došlo do značajnog kašnjenja jer nova proizvodna linija nije započela s radom, a da je probni rad trebao biti proveden u ožujku 2012. godine, što je nanijelo znatnu štetu zbog rušenja poslovnog ugleda kompanije i izmakle dobiti od prodaje proizvoda, a Cahunek je na radnom mjestu direktora razvoja tehnologija i investicijskih projekata bio rukovoditelj i vođa projekta. Osim toga, član uprave Podravke zadužen za taj projekt, Miroslav Repić, naveo je da je Cahunek po prirodi posla imao ključnu ulogu u vođenju projekta, bez obzira što nije formalno donijeta odluka o formiranju projektnog tima i imenovanju odgovorne osobe\" - opravdavali su na sudu odluku o otkazu iz Podravke.

- Nije bilo elemenata da oni dobiju spor jer su dobavljači bili ti koji su krivi što je došlo do kašnjenja u isporuci strojeva - rekao je Cahunek, kojem će Podravka morati isplatiti i sve neisplaćene plaće s kamatom.

Bez dokaza

Podravkin menadžer požalio se da, unatoč tome što je on tužitelj i kompanija je ta koja se trebala braniti, tako nije bilo.

- Moj odvjetnik i ja bili smo ti koji smo dokazivali da nije bilo razloga za otkaz. Oni nisu imali ništa kao dokaz - kazao je Cahunek, koji je svjestan da će se kompanija na nepravomoćnu presudu najvjerojatnije žaliti i da se zbog toga vraćanje na posao može prolongirati za neko vrijeme.

- Istina je, agonija se može nastaviti, ali s obzirom na sve dokaze i činjenice koje smo podastrijeli, ne vidim razloga zbog čega bi viši sud poništio ovu odluku - dodao je on.

Otkrio je da mu od pokretanja radnog spora iz Podravke nitko ništa nije ponudio da bi se eventualno nagodili izvan sudnice. Hoće li nakon pravomoćnosti presude, ako bude istovjetna prvostupanjskoj, kompaniju tužiti i za nanesene duševne boli ili zdravstvene probleme, jučer nije želio reći.

Iz Podravke su jučer bili šturi u izjavama.

- Sudske postupke koji su u tijeku nismo u mogućnosti komentirati, s obzirom da u njima nisu donesene pravomoćne presude - odgovorili su na naš upit iz kompanije.

Cahunek je tužbu protiv Podravke podnio početkom siječnja ove godine, a radni spor u sudnici koprivničkog Općinskog suda započeo je u ožujku. Sud je tijekom postupka, osim zainteresiranih stranaka, saslušao i svjedoke Zorana Bakližu, Renatu Tomerlin, Vladu Gazdeka, Maju Pezelj Stunja, Natašu Tetec, Blaženku Posavec i Zlatka Ećimovića.

Čitav slučaj je zanimljiv zbog toga što je iz istog razloga kao i Cahunek otkaz \"u paketu\" bio dobio i bivši član Podravkine uprave Miroslav Repić, koji je također poveo radni spor protiv Podravke, a taj je postupak još u tijeku. Njih dvojica jedini su Podravkini menadžeri koji su dobili otkaz u \"post Spice\" razdoblju.

Slučaj Repić

Presuda u \"slučaju Cahunek\" mogla bi utjecati i na radni spor koji je protiv Podravke poveo bivši član uprave Miroslav Repić, koji je također dobio otkaz zbog toga što je navodno skrivio višemilijunsku štetu poradi kašnjenja proizvodne linije u Tvornici koktel peciva. Za razliku od \"slučaja Cahunek\", \"slučaj Repić\" težak je nekoliko milijuna kuna jer je u igri, osim neisplaćenih plaća, i otpremnina koju je Podravka uskratila Repiću. Nedavno se otkrilo da je Podravka, u jeku spora, Repiću ponudila nagodbu, no on ju je otklonio. U svakome slučaju, troškovi za kompaniju su veliki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije