Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Podignuta još jedna optužnica protiv bivšeg direktora Herbosa

Mijo Ivanković
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
08.04.2016.
u 14:21

M. Ivankovića sumnjiči se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, pred Županijskim sudom u Sisku, podignulo još jednu optužnicu protiv Mije Ivankovića (60), bivšeg direktora i vlasnika sisačkog Herbosa. Sumnjiči ga se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivankovića se tereti da je u studenome 2011. godine, kao predsjednik Uprave Herbosa, a kada je bilo već sasvim izgledno da Herbos ide u stečaj,  s drugim trgovačkim društvom sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji kojim je preuzeo obvezu da Herbos, za potrebe tog drugog društva uveze osnovnu sirovinu, preradi ju, skladišti i isporuči gotov proizvod za ugovoreni iznos dorade od 48.093,00 kune, iako bi stvarni trošak dorade iznosio 54.173,63 kuna. Prodajom tih proizvoda na tržištu bi prema tom ugovoru, umjesto Herbosa koje je ovlašteno za proizvodnju i prodaju tog proizvoda, sav dobit i prihod ostvarila druga tvrtka. A prihod je procijenjen na tri milijuna kuna. No, do realizacije sklopljenog ugovora nije došlo zbog reagiranja stečajnog upravitelja.

Mjesec dana kasnije, u prosincu 2011. godine, iako je već bio pokrenut postupak za otvaranjem stečajnog postupka nad Herbosom i imenovan privremeni stečajni upravitelj, Mijo Ivanković je s drugim trgovačkim društvom iz inozemstva, u kojem je on jedan od osnivača, zaključio aneks ugovora o zastupanju čime se toj tvrtki iz Srbije prepuštaju dozvole za prodaju određenih proizvoda iz Herbosova asortimana. Jedan od njih je bilo tzv. crveno ulje koje je Herbosu ostvarivalo veliku dobit. Mijo Ivanković je time na tvrtku iz Srbije prenio proizvođačke dozvole za proizvodnju i prodaju tih sredstava za zaštitu bilja na inozemnom području, bez ikakve naknade, iako je Herbos prodajom licenci za proizvodnju navedenih sredstava za zaštitu bilja moglo ostvariti zaradu te iako je Herbos ostvarivalo procijenjenu godišnju dobit od milijun kuna od prodjae tih dvaju proizvoda. Srećom, do realizacije sklopljenog ugovora nije došlo zbog reagiranja stečajnog upravitelja.

Priej godinu i pol protiv Mije Ivankovića podignuta je još jedna optužnica, u kojoj ga se tereti da je od 2008. do 2011. sklapao ugovore koji su bili štetni za Herbos  i kojima je tu tvrtku oštetio za 7,1 milijun kuna. Herbos je u međuvremenu likvidiran u stečajnom postupku, te je rasprodana sva imovina, a radnici ostali bez posla. 

>> Bivši direktor Herbosa kazneno prijavljen. Oštetio tvrtku za 10 mil. kn? 

>> Bivši direktor osumnjičen da je oštetio Herbos za 7,1 milijun kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije