Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi sastanak

Počinju pregovori banaka, dužnika 
i države

Udruga franak profesori
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
22.02.2015.
u 23:15

Banke su izašle s prijedlogom da će otpisati dugove prema socijalnim kriterijima i nude državi da se uključi u taj proces.

Radna skupina sastavljena od predstavnika države, banaka i dužnika u švicarskim francima naći će se danas u Ministarstvu financija na prvom sastanku.

Udruga Franak dolazi s poznatim prijedlogom da se provede konverzija tih kredita u kunske, prema tečaju i kamatama koji su vrijedili na dan odobravanja kredita. Banke su izašle s prijedlogom da će svojevoljno otpisati dugove prema socijalnim kriterijima, pri čemu i državi nude da se uključi u taj proces. Prema prvoj varijanti, država bi za socijalno ugrožene građane otkupila stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudila ih dužnicima u najam, a prema drugoj, dužnici bi stanove vraćali bankama i tako se riješili dugova.

Sastanak počinje bez javno objavljenog podatka koliko je socijalno ugroženih građana koji ne mogu vraćati stambene kredite, a on je poznat bankama. Spominjao se i prijedlog iz središnje banke da se bankama uvede porez na kredite u CHF, iz kojeg bi se isplaćivala razlika kredita između zamrznutog i tržišnog tečaja, također prema nekim socijalnim kriterijima. 

>>Dužnici stanovima pokrivaju dug, a razliku banke otpisuju

>>Udruga Franak: Tri opcije kako riješiti problem s kreditom

Komentara 5

CR
crocro
10:26 23.02.2015.

Bankari žele svojim prijedlozima raslojiti udrugu Franak i na taj način je potpuno oslabiti u djelovanju. To je i jedan od načina pobjeđivanja neprijetalja u vojnoj strategiji. Udruga Franak treba djelovati u ime svih dužnika jer dužnisi su dužnici bilo oni koji sada ne mogu otplaćivati rade bilo oni koji još sada mogu otplaćivati rate a neće moći već u kratkom roku. Od svojih zahtjeva ne bi smjeli odstupiti jer iz njih čvrsto stoji pravomoćna presuda u korist dužnika. Bankama se ne može dopustiti jednostrana dominacija u odnosu na podčinjenog i obespravljenog. Ako rasloje udrugu Franak i razjedine je ako ne bude djelovala u intresu svih dužnika, onda bi mogli doći i gori trenuci za slijedeće dužničke robove koji su već na vidiku.

MJ
markezic.joso
09:08 23.02.2015.

Nitko se tu više ne treba uključivati, postoji sudska presuda po kojoj se treba postupiti i to je gotova stvar. banke sa svojim dogovorima žele presudu staviti izvan snage bez obzira na odluku naših sudova a time žele poniziti cijelo pravosuđe a i državu.

IB
ivan.barberic.583
11:28 23.02.2015.

Moj djed je bio u dužničkom ropstvu od 1933.do1941.godine.Kamatu je svake godine vratio ali glavnica mu je ostajala stalno ista.Ropstvo je nestalo u NDH državi kada je bankara i njegove knjige progutala noć.Ni danas se nezna tko i gdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije