Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u domaćoj produkciji

Počelo snimanje dokumentarca o vukovarskom junaku Nicolieru

nevenka nekić,jean-michel nicolier (1)
Branimir Bradarić/VLM
17.07.2012.
u 15:29

Dokumentarni film ''Jean ili miris smrti'' posvećen je vukovarskom branitelju iz Francuske Jean-Michel Nicolieru koji je ubijen na Ovčari. Prvi kadrovi snimljeni su u Karlovcu

U produkciji tovarničke Udruge dr. Ante Starčević, počelo je snimanje dokumentarnog filma "Jean ili miris smrti" koji je posvećen vukovarskom branitelju iz Francuske, ubijenom na Ovčari, Jean-Michel Nicolieru.

– Prvi kadrovi snimljeni su u Karlovcu tijekom boravka Lyliane Fournier, majke ubijenog branitelja Jean-Michela, koja je vrlo emotivno posvjedočila pred kamerom i ispričala svoja sjećanja na njegov odlazak u Hrvatsku. Govorila je o svojim osjećajima prema izgubljenom sinu i njegovoj ulozi i želji da pomogne Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Ideju za snimanje filma prema objavljenom romanu "Jean ili miris smrti" autorice Nevenke Nekić pokrenula je Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u čijoj će se produkciji film i realizirati. Snimanje je predviđeno na lokacijama u Karlovcu, Vukovaru, Zagrebu i francuskom gradu Vesoulu tijekom ove i iduće godine. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara sljedeće godine. Scenaristica je Nevenka Nekić, redatelj je Branko Ištvančić, s kojim Udruga ima uspješno iskustvo u realizaciji nagrađivanog dokumentarnog filma "Draga Gospa Ilačka", a ja sam producent – kaže Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević. Kad je vidio na televiziji što se događa u Hrvatskoj, u srpnju 1991. godine, ukrcao se na vlak i stigao u Zagreb, potpuno sam. Prijavio se kao dragovoljac i uputio se na ratište uz rijeku Kupu, da bi u rujnu stigao u Vukovar, na Sajmište, najtežu vukovarsku bojišnicu koja se često pomicala, gdje su vođene bitke “prsa o prsa”. Prema svjedočenju suboraca, pokazao je iznimnu hrabrost u obrani grada. Majka je slutila, molila ga da se vrati, ali bilo je uzalud:

– Kako mi to možeš reći ti, ti koja si mi uvijek govorila da treba ići do kraja svojih ideala? Ja ostajem sa svojim suborcima. Više puta predložili su mi da iziđem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Ja sam došao u Vukovar kao dragovoljac. To je moj izbor, i u dobru i u zlu – rekao je u posljednjem telefonskom razgovoru s majkom, nekoliko sati prije nego što je iz vukovarske bolnice, gdje je bio 11 dana nakon ranjavanja, odveden na Ovčaru i pogubljen. Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Udruga dr. Ante Starčević dovela je Jean-Michelovu majku u Vukovar na obilježavanje pada grada. Primio ju je predsjednik Ivo Josipović i uručio posmrtno odličje za sinovljevu hrabrost, uvrstili su Jean-Michela u Registar branitelja i u tijeku je postupak ostvarenja mirovine za njegovu majku.

Komentara 1

BO
Bogodol
07:14 19.07.2012.

Zašto se ne traži onoga Kemu koji je Francuza izveo iz hangara i zatukao kao psa, Židovi traže po svijetu naciste od prije 70 godina i uspjevaju, a Hrvatska vlast ništa ne poduzima na odkrivanju ubojica koje slobodno šeću Hrvatskom Državom ili su u vlasti, naravno da se ne bi uvrijedilo pojedine visoke dužnosnike (Pupavac, itd) ili poremetilo bratstvo-jedinstvo koje je vladalo između Tadića i Josipovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije