Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smeće

Počelo je odlaganje smeća po najvišim ekološkim standardima

smeće (1)
Foto: Lj. Risek
1/3
01.02.2012.
u 10:52

Ekoloških onečišćenja i negativnih učinaka za okoliš više neće biti i na taj način smeće bi se trebalo u Jerovcu odlagati do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici

Sanacija odlagališta komunalnog otpada u Jerovcu, na koje je u prošlih dvadeset godina odloženo, procjenjuje se, više od 80.000 tona smeća s područja dva grada i četiri općine ivanečkoga kraja, ušla je u novu, ključnu fazu. Nakon početka sanacijskih radova polovicom lanjske godine, a koje u omjeru 60:40 financiraju Fond za zaštitu okoliša i Grad Ivanec, jučer je napokon počelo odlaganje svježeg smeća po svim ekološkim normama i ekološkim standardima. Naime, radnici tvrtke HIS iz Višnjice, podizvođača varaždinske Meteor grupe koji je na natječaju dobio sanacijski posao vrijedan ukupno 8,4 milijuna kuna, završili su s gradnjom i uređenjem tzv. kazete površine 4500 četvornih metara. Nakon gradnje pristupih prometnica i sustava odvodnje otpadnih i procjednih voda i otplinjavanja, dno kazete prekriveno je specijalnim geotekstilnim i plastičnim folijama i kamenim materijalom te je tako stvorena podloga za neškodljivo odlaganje svježe dovezena otpada.

Riječ je o prvoj i najmanjoj (od ukupno predviđenih triju takvih kazeta), a njenu gradnju strogo su nadzirali stručnjaci Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša i Agencije za upravljanje projektom gradnje.

– U novu kazetu najprije će se premjestiti svježe dovezeno smeće koje se prošlih nekoliko mjeseci, zbog kašnjenja Meteor grupe u planiranoj dinamici radova, nije odlagalo na propisan način, već se istovarivalo na prostor pokraj kazete. Meteor grupa to će smeće u pripremljenu kazetu deponirati o vlastitom trošku. U novu kazetu ubuduće će se odlagati i sve novo svježe smeće – izjavio je voditelj projekta Dubravko Zdunić. 

– Na jerovečkom deponiju godišnje odložimo oko 6000 tona komunalnog otpada. Usporedo se sanira i dosadašnje odlagalište, na kojemu se nalazi bezopasno smeće koje je tijekom godina već profermentiralo i dalo „svoje“– poručio je Mladen Stanko, direktor Komunalne tvrtke Ivkom, kojoj je Grad Ivanec prenio sve poslove vezane uz sanaciju odlagališta.

– Uređenjem kazete sa sustavom za odvodnju plinova i procjednih voda u taložnice koje su sagrađene u podnožju odlagališta, omogućeno je odlaganje otpada na održiv i ekološki potpuno prihvatljiv način. Ekoloških onečišćenja i negativnih učinaka za okoliš zbog budućeg odlaganja otpada više neće biti i na taj način smeće bi se trebalo u Jerovcu odlagati još idućih nekoliko godina, do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici. Na pitanje hoće li ovi radovi rezultirati poskupljenjem usluge zbrinjavanja otpada za građane, odgovor je negativan, nikakvih povećanja cijena neće biti – kazao je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije