Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naručena neovisna analiza

Počele pripreme za sanaciju mjesta ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod - eko incident
Ivica Galović/PIXSELL
03.04.2018.
u 11:42

Radove na sanaciji izvodi tvrtka AEKS koja je bila angažirana i u srijedu kada je na mjestu incidenta s površine uklonjen samo sloj zemlje i trave do dubine od desetak centimetara

Pripreme za sanaciju zone ekološkog incidenta koji se dogodio u srijedu na zapadnom ulazu u Slavonski Brod počele su u utorak ujutro, a gradonačelnik Mirko Duspara, koji je stajao po strani i pratio radove, rekao je kako je to trebalo odmah učiniti te da je Grad naručio neovisnu analizu zagađenog tla i učinit će to i za vodu.

Istjecanja naftnih derivata iz pet kilometara dugog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu dogodio se tijekom tlačne probe produktovodnih cijevi koje bi trebale biti prenamijenjene u plinovod. Plinofikacija rafinerije dogovorena je prekograničnim protokolom između Hrvatske i Republike Srpske (BiH) radi modernizacije proizvodnje u rafineriji i smanjenja onečišćenja zraka na koje stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju već deset godina.

Radove na sanaciji izvodi tvrtka AEKS, koja je bila angažirana i u srijedu, kada je na mjestu incidenta s površine uklonjen samo sloj zemlje i trave do dubine od desetak centimetara. Nezadovoljan provedenom sanacijom i izostankom analize uzoraka onečišćenog tla, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara angažirao je neovisnu analizu zagađenog tla te je najavio da će isto učiniti i s vodom s izvorišta koje je bilo glavni opskrbljivač vode za Slavonski Brod i okolicu.

"Ovo je trebalo obaviti već u srijedu, a oni to obavljaju 6-7 dana kasnije. Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo", rekao je Duspara, koji je po strani pratio razvoj događaja na mjestu incidenta.

Duspara je danas ponovno podsjetio da još nema rezultata nalaza analize vode od 1. travnja. Mi radimo svoju analizu tla jer se aljkavo radilo i analize nisu napravljene od državnih institucija. S obzirom na to da se ovdje vode zakulisne igre, radit ćemo i nezavisnu analizu vode", izjavio je Duspara.

Stanovnici Slavonskog Broda i šest okolnih općina od petka se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni i spremnika raspoređenih uz vrtiće, škole, mjesne domove. Opskrba vodom zasad se odvija bez problema.

U ponedjeljak je započelo i spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima. Voda bi iz tog vodocrpilišta u Slavonski Brod trebala stići krajem tjedna. Brođani bi vodu za piće nakon ispiranja cijelog sustava trebali imati za desetak dana.

Komentara 4

LO
Lonja
12:17 03.04.2018.

super, prošlo već 6 dana, a oni počinje priprema za sanaciju

Avatar Ronin
Ronin
12:15 03.04.2018.

Evo prođe i još jedan dan, a vlasnik firme generalčina i ratna profiterčina ni a.

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
16:08 03.04.2018.

Ne vidim da piše da je krim inspektor pokušao otjerati neovisnu tvrtku koja je trebala uzeti uzorke, dvoje pročelnika i gradonačelnika.... niti piše da je u samo dva sata iz iskopane cijevi isteklo oko 3 m3 benzina....zbilja objektivan članak VL ....postoji snimka SB online ...otjeran je i novinar....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije