Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Ministar Beroš otkrio koliko je novaca potrošeno na testove i zašto je u Dubrovniku testiranje skuplje

Koprivnica: Ministar Vili Beroš osvrnuo se na razgovor s Dijanom Zadravec
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/12
07.09.2020.
u 20:02

Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje.

Uposljednja 24 sata zabilježeno je 117 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2614.

20.00 - Do sada je na testove za koronavirus potrošeno 198 milijuna kuna, otkrio je ministar Vili Beroš.

- Ako tome dodamo i troškove liječenja pacijenata iznos je puno veći. Ali novac nije važan, važna je adekvatna briga o oboljelima - rekao je ministar za Dnevnik Nove TV te je objasnio zašto su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji testovi skuplji.

- Zato što je riječ o županijskim ustanovama koje nabavljaju aparaturu i testove po svom promišljanju. Sve aparature i ingerencije nisu jednako skupe. Sve to utječe na cijenu. Za cijenu u županijski centrima je nadležno Upravno vijeće tih županijskih ustanova'', objasnio je. 

19:35 - Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Miroslav Venus rekao je kako epidemiolozi predviđaju da će se uz pridržavanje mjera školska godina iznijeti uspješno. 

Za Dnevnik N1 rekao je kako prijevoz smatra najrizičnijim za novu školsku godinu te je apelirao na učenike i roditelje da se pridržavaju mjera. 

"Ti prijevozi uglavnom nisu dugi, što je isto jedan od bitnih elemenata", dodao je Venus. 

Objasnio je i koja je procedura ako u školama dođe do zaraze. 

"Kad mi epidemiolozi dobijemo dojavu, izlazimo na teren. Bitno je li bilo fizičke distance, koliko je dugo trajala izloženost, je li se nosila maska, a na temelju toga će procjenjivati hoće li u samoizolaciju ići cijeli razred ili samo jedan dio. Protokoli su razrađeni", poručio je i na pitanje što ako dijete odbije nositi masku odgovorio: 

"Mi epidemiolozi nismo za kažnjavanja. Ljudima želimo pokazati, svojim primjerom i argumentima, što bi trebali raditi", tvrdi i zaključuje da do pogoršanja neće doći ako se svi pridržavaju mjera. 

12:48 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (8), općina Bebrina (2) te po 1 osoba u općinama Nova Kapela, Gornja Vrba, Podcrkavlje i Bukovlje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 456, dok je broj aktivnih slučajeva 103 (8 aktivnih osoba manje u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (isto stanje kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 472 osobe (169 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

12:13 - U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a pozitivne osobe su 22-godišnjaci s prebivalištem u Belom Manastiru, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata u laboratoriju osječkog KBC-a  testirano je ukupno 175 uzoraka, od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Od početka epidemije u Županiji je koronavirusom ukupno zaraženo 819 osoba, od kojih je do sada je 733 izliječeno, 25 je preminulo, pa je trenutno 61 aktivan slučaj zaraze, priopćeno je iz Stožera.

11:15 - U Gradu Zagrebu zabilježeno je 26 novih slučajeva zaraze. Sada imamo 625 aktivnih slučajeva. Najviše su kontakti, tri uvoza i ono što se dogodilo nažalost virus je ušao u Kliniku za dječje bolesti, jedan djelatnik je pozitivan. Šest malih pacijenata je u samoizolaciji i 14 djelatnika, rekao je Zvonimir Šostar.

10:53 -  U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dok se 5 nalaza još čeka. Riječ je o osobi s područja grada Bjelovara, povezanoj s do sada poznatim slučajevima zaraze COVIDOM-19 u našoj županiji. Četiri osobe su se u međuvremenu oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. Trenutno su na području Bjelovarsko-bilogorske županije 53 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u našoj županiji 270 osoba.

Od danas počinje vrijediti Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, donesena na prijedlog Stožera civilne zaštite BBŽ, po kojoj na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba, na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, karmine se mogu održavati samo u krugu obitelji i može biti prisutno najviše 20 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Navedena odluka važeća je narednih 30 dana nakon kojih će se vidjeti epidemiološko stanje na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

10:48 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19 infekcije. Trenutno je 70 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 8 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja  24 sata uzorkovano je 2 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

10:09 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 329 obrađenih testova danas je 31 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 16, Solina 3, Kaštela 9, Dugog Rata 1, Dugopolja 1 i Klisa 1 osoba. Od 31 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 14 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1411 osoba nalazi se u samoizolaciji.Na bolničkom liječenju nalazi se 74 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 86 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

9:41 - Na zadarskom području 8 je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o 6 ženskih i 2 muške osobe sa područja Grada Zadra (4) te općina Sukošan(1) i Preko(1). Među novozaraženima je i  dvoje stranih državljana (Austrija i Njemačka) koji će izolaciju provesti na području Grada Zadra. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 170 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 714 osoba, a istekao je za njih 6710. U Općoj bolnicu u  Zadru  ukupno je hospitalizirano 22 bolesnika  (21 bolesnika na Covid 1 odjelu, te 1 bolesnik u COVID JIL-u koji je na respiratoru). U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

9:24 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 4 nove pozitivne osobe na  COVID-19 (1 osoba iz Cerića, 1 iz Vinkovaca, 1 iz Mirkovaca i 1 iz Štitara). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 665, od kojih je 570 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji  12 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 20 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8923. U samoizolaciji na području županije je 280 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 4 radnika (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara).

9:16 - Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, a jedna s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku.

8:52 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 131 uzoraka briseva (28 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su potvrđene 3 novozaražene osobe. U 1 slučaju radi se o osobi iz mjera samoizolacije. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju (kontinentalna Hrvatska). Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 59 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 319 osoba.

8:50 - U Primorsko-goranskoj županiji troje je novozaraženih, od toga dvoje migranata. Devet je osoba ozdravilo. 

8:06 - Nova školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj počela je za nešto manje od 460 tisuća učenika, a nastava će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika. MZO procjenjuje da će ove školske godine u osnovnim školama biti nešto manje od 316 tisuća učenika, od čega oko 38 tisuća prvašića, dok će srednjoškolaca biti oko 143.800.

U osam škola nastava na daljinu

Točnim podatcima Ministarstvo će raspolagati krajem rujna, kada je zakonski rok da škole upišu podatke u bazu eMatica. No, u osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu. Prvo polugodište školske godine 2020./2021. traje od 7. rujna do 23. prosinca, a drugo od 11. siječnja do 18. lipnja.

Jesenski odmor učenici će imati 2. i 3. studenoga, zimski će ove školske godine imati u dva dijela – od 24. prosinca do 8. siječnja te od 23. do 26. veljače, a proljetni od 2. do 9. travnja. Učenicima završnih razreda srednje škole nastava završava 25. svibnja.

07.09.2020., Sibenik - Prvi je dan nove skolske godine u doba koronavirusa. O jednom od tri ponudjena nacina izvodjenja nastave odlucivat ce skola u dogovoru sa stozerom. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nastava po tri modela

S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji. Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.

O primjeni pojedinoga modela odlučivat će škole u suradnji i uz suglasnost s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom, osim u slučaju lockdowna za cijelu državu kada Vlada donosi odluku o primjeni Modela C na nacionalnoj razini.

Upute HZJZ-a

Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije, rad škola mora se organizirati tako da se, koliko je moguće, osigura socijalno distanciranje. Djeci treba redovito pranje ruku tekućom vodom i sapunom, a uporabu dezinficijensa treba nastojati ograničiti na dezinfekciju kod ulaska u školu i ne treba je primijeniti više od dva do tri puta na dan.

Isto tako se preporučuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum.

Ako se prehrana djece organizira u blagovaonici, preporučuje se pridržavanje preporuka za ugostiteljske objekte, a boravak u zajedničkim prostorijama škole treba organizirati u skupinama.

Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Ključne riječi

Komentara 11

LK
Lee.Kershaw
09:52 07.09.2020.

Oštrije prema migrantima. Ovo je ipak pitanje nacionalne sigurnosti i potrevno je uključiti vojsku na granice. Ugrožena je sigrnost ljudi i imovine. Kradu i pljačkaju sve živo. Najgori ološ nama če vračati.

DH
dalibor.hren
06:54 08.09.2020.

Koliko je pokradeno, 198 milijuna nije ništa!

DU
Deleted user
20:59 07.09.2020.

Za te novce mogli ste pokrpat stare bolnice koje su u lošem stanju ili bolje za te novce kupit korona testove koji nisu pouzdani 50%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije