Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivi izbori

Pobjeda mu pobjegla za samo jedan glas, na Viru glasali do 22 h!

Kapović (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/3
20.05.2013.
u 21:03

- Falio mi je samo jedan glas da pobijedim u prvom krugu - kazao je aktualni načelnik Vira Kristijan Kapović.

Sjećate li se bivšeg HNS-ovog župana Josipa Posavca, čija je ljubavna priča s dožupanicom Dijanom, s kojom se i oženio, prije šest godina punila novinske stupce? Pod pritiskom javnosti ona je tada podnijela ostavku, a on je izgubio izbore 2009. Oboje su se kandidirali na ovim izborima kao nezavisni kandidati i - izgubili. Josip je na izborima za međimurskog župana osvojio 10 posto glasova, a supruga je dobila 26 posto glasova za načelnicu Nedelišća. No, u Općinskom vijeću te najveće međimurske općine lista D. Posavec druga po snazi.

'Cijeli život boriš se protiv muškaraca i onda ti glavna protivnica bude žena'

- To je nevjerojatno. Cijeli život boriš se protiv muškaraca i onda ti glavna protivnica bude žena – komentirala je Dragica Ratković (HSLS) borbu za mjesto gradonačelnice Varaždinskih Toplica, koje će se u drugom krugu voditi protiv nje i Goranke Štefanić (HNS-SDP-HSU). U borbi za čelno mjesto Varaždinskih Toplica uz njih bila su još četvorica kandidata od kojih dvojica nisu čak prošla ni izborni prag. Goranka Štefanić osvojila je 35,9 posto glasova, dok je Dragica Ratković osvojila 29,81 posto. Varaždinske Toplice najvjerojatnije su jedini grad u Hrvatskoj u kojem će se borba za čelnu mjesto na čelu grada – odvijati između dvije žene. Pitali smo ih kako to komentiraju.

- Ne mislim da su Varaždinske Toplice po nečemu drugačija sredina od drugih ili da se žene drugdje manje trude ili nešto, ali tu su se kod nas možda ipak poklopile neke stvari – komentirala je Goranka Štefanić dodavši da se žena ipak treba jako pomučiti da je se prihvati kao jednako vrijednu i sposobnu.

- Izgleda da smo moja protukandidatkinja i ja svojim radom uspjele pokazati da vrijedimo – smatra Goranka Štefanić inače ravnateljica osnovne škole u Varaždinskim Toplicama i dugogodišnja borkinja za ravnopravnost spolova. Dragica Ratković trenutno je pak zaposlena kao zamjenica gradonačelnika Varaždinskih Toplica.

- Cijeli život bila sam aktivna i društvena, ali i okružena muškarcima. Uz dva starija brata trebalo se izboriti sa svoje mjesto pa je i to možda presudilo – našalila se Dragica Ratković.

Izgubio nakon 16 godina vladanja u Tkonu

Danijel Katičin nakon 16 godina vladanja u Tkonu na otoku Pašmanu na svom Facebook profilu priznao je poraz. - Izgubio sam izbore za načelnika Općine Tkon nakon 16 godina na čelu Općine. Očito je većina bila za nekoga tko će se više družiti i slušati njihove želje. Čestitam pobjednicima i želim puno uspjeha na dobrobit svih. Zahvaljujem svima koji su glasovali, a naročito onima koji su me svih ovih godina podupirali i pomogli da Općina izraste iz malog mjesta u puno poznatiju i priznatiju sredinu! Hvala i veselo! - napisao je na profilu Katičin. Pobijedio ga je nezavisni kandidat Goran Mušćet.

Općinska tajnica pobijedila HDZ-ova načelnika u četiri mandata

Definitivno najveće iznenađenje lokalnih izbora u Zagorju dogodilo se u maloj zagorskoj općini Kraljevcu na Sutli. U dosadašnjoj velikoj HDZ-ovoj utvrdi gdje su uvijek bili uvjerljivi pobjednici, dosadašnjeg načelnika Antuna Hrelju u prvom krugu pobijedila je, ni manje ni više nego njegova sadašnja općinska tajnica Danijela Pongrac. Ona je s liste Nezavisne grupe birača dobila 41,81 posto, dok je aktualni kraljevečki načelnik Antun Hralja dobio 2,63 posto manje ili 39,18 posto. Budući je kandidat SDP-a i HNS-a Ivan Zorman dobio 14,66, vjerojatno će većina njegovih glasova u drugom krugu otići 33-godišnjoj Danijeli Pongrac pa je vjerojatnije da će ona slaviti u drugom krugu.

Iznenađenje je tim veće što je Hrelja prije četiri godine dobio čak 14 posto više od njegova tadašnjeg SDP-ova protukandidata Željka Španjola inače doktora s Šumarskog fakulteta i supruga današnje zamjenice ministra poljoprivrede Snježane Španjol. - Kad se zna što se posljednjih godina sve događalo u Kraljevcu na Sutli, zbog nedonošenja proračuna, na početku godine raspušteno je čak i Općinsko vijeće, ovi rezultati i nisu neko veliko iznenađenje. Ja svojim sumještanima ne obećajem puno, ali želim im dati barem nadu u bolje sutra - rekla nam je Danijela Pongrac.

Dodaje i kako je na njen uspjeh dosta utjecala i negativna kampanje koju je HDZ-ov načelnik putem letka vodio protiv nje i njezinog kandidata za zamjenika Stjepana Zormana, napisavši kako se umirovljeni spletkar Zorman krije ispod suknje vječite studentice.

Na Viru glasali do 22 sata, Kapoviću nedostajao jedan glas za pobjedu

Na Viru je aktualni načelnik Kristijan Kapović osvojio 49,98 glasova ispred protukandidata Marka Vučetića koji je osvojio 31,92 posto glasova. - Falio mi je samo jedan glas da pobijedim u prvom krugu. No, idemo u drugi krug - rekao je Kapović. Na Viru se i najduže glasovalo i to do 22 sata. Iz povjerenstva su objasnili da su svi koji su bili u 19 sati na biralištu imali pravo glasovati i da su to posljednji obavili do 22 sata.

Sve o lokalnim izborima čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije