Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNI IZBORI

Pobjeda lijevog centra: Danska dobila prvu premijerku u povijesti

Helle Thorning-Schmidt
AFP/PIXSELL
16.09.2011.
u 12:59

Parlamentarni izbori označili su kraj desetogodišnje vladavine "plavog bloka" dosadašnjeg premijera Rasmussena.

Danska je dobila prvu premijerku u svojoj povijesti te je skrenula ulijevo nakon pobjede koalicije stranaka lijevog centra na parlamentarnim izborima, pišu strani mediji.

– Uspjeli smo, danas smo pisali povijest – izjavila je nova predsjednica vlade Helle Thoring-Schmidt, koja je na čelo Socijaldemokratske stranke došla prije šest godina.

Pobjeda stranaka lijevog centra označila je kraj desetogodišnje vladavine "plavog bloka" dosadašnjeg premijera Larsa Loekkea Rasmussena, no pobjeda je bila tijesna. Lijeva je koalicija na izborima osvojila 89 od ukupno 179 mjesta u parlamentu, dok su stranke desnog centra i antiimigrantska Danska narodna stranka (DPP) osvojile 86 mjesta. Odaziv na izbore bio je velik - glasalo je čak 87,7 posto birača.

Zanimljivo je da su socijaldemokrati pobjedu ostvarili s najslabijim izbornim rezultatom u posljednjih deset godina. Naime, rezultat od 24,9 posto glasova za 0,6 posto je niži od rezultata izbora 2007. godine, kada su socijaldemokrati izgubili od koalicije stranaka desnog centra, predvođene sadašnjim glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

Svaki dan 12 minuta više rada

Unatoč pobjedi koalicije stranaka lijevog centra, najjača stranka u parlamentu i dalje ostaje Liberalna stranka desnog centra, sa 26,7 posto glasova. Glavni je krivac za izborni poraz Konzervativna stranka.

Smjena vlasti dolazi u vrijeme najvećih ekonomskih teškoća još od Drugog svjetskog rata. Program nove premijerke zasniva se na povećanju poreza i većem trošenju u javnom sektoru, a planira ukinuti i jedan od populističkih poteza dosadašnje vlasti, odluku o ponovnom uspostavljanju graničnih prijelaza, u čijem je donošenju veliku ulogu igrao pritisak iz DPP-a. Thoring-Schmidt također se zalaže i za uvođenje obveze 12 minuta rada više na dan s ciljem povećanja produktivnosti.

Komentara 3

Avatar flegmatik
flegmatik
15:10 16.09.2011.

Cuj malo, 12 minuta rada vise. Bolje da je skratila pauzu za rucak za tih 12 minuta. Ljudi bi bili mrsaviji, zdraviji, i na taj nacin dodatno rasteretili troskove zdravstvene zastite. Salu na stranu. Slabo ce sto da ljevica (lijevivi centar) napraviti. Zarez simo, prirez tamo, minuta ovdje, sekunda tamo. Sve su to kozmeticke promjene koje ne mogu znatno popraviti situaciju.

HE
heraklit88
15:17 16.09.2011.

Helle Thoring-Schmidt je muljatorica koja ima hrpu afera iza sebe. Inače, ova zgodnjikava germanka je generacija g. Milanovića i fakat nikad da se našminka kak treba. 99% Danaca ne zna da ova žena imati prezime Thor-a nordijskog Boga inače sina Odina čiju je milogiju rekonstruirala jedna od najljepših Hrvatica svih vremena i nepravedno zaboravljena Marija Oršić, koja je misterizno nestala s zaručnikom i gubi joj se svaki trag poslije 1945 g. a bila je jedna od najboljih Hitlerovih prijateljica i osnivačica mističnog Vril i Thule Gesellschafta.

RI
Riznica
16:54 16.09.2011.

Kao i obicno lijevicari ce da spasavaju posrnulu ekonomiju povecanjem poreza !\" ... Rijesenje za sve !!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije