Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Zekanović:

'Pobačaj bih dopustio samo u okolnostima kada je život majke ugrožen'

Hrvoje Zekanović
Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2019.
u 11:56

Mislim da premijer Plenković, s obzirom na to da je bio dosta hrabar po pitanju Istanbulske konvencije i gdje je pokazao da je liberal, ovaj put ne bi smio imati problem i mogao bi zapravo, ako je liberal, opet to potvrditi ili, ako je demokršćanin, zaštititi život, rekao je Zekanović

HRAST-ov Hrvoje Zekanović optužio je danas Vladu i Sabor da ne poštuju odluke Ustavnog suda, podsjetivši da je taj sud 21. veljače 2017. godine donio odluku da se u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju jer je postojeći izvan Ustava, no to dosad nije napravljeno.

- Dvije godine su prošle, a hrvatska Vlada nije napravila ništa po tom pitanju. Pozivam premijera Plenkovića da reagira. Navodno je neki prijedlog zakona pripreman i neka dođe u proceduru, neka se ne boji. A ono što od premijera očekujem, s obzirom na to da se izjašnjava kao kršćanski demokrat i da brani demokršćanske ideje i načela, da će taj zakon štititi život na onaj pravi, demokršćanski način – kazao je Zekanović na konferenciji za medije u Saboru pozvavši i sve ostale kolege koji, tvrdi, bježe od svjetonazora. Kao primjer izdavanja zastupnika Mosta koje je pozvao neka po pitanju ovog zakona izađu u javnost i kažu li jesu li ili nisu za zaštitu života.

- Mislim da premijer Plenković, s obzirom na to da je bio dosta hrabar po pitanju Istanbulske konvencije i gdje je pokazao da je liberal, ovaj put ne bi smio imati problem i mogao bi zapravo, ako je liberal, opet to potvrditi ili, ako je demokršćanin, zaštititi život. Ovdje je stvar jasna, Ustavni sud je rekao da je članak 21. Ustava jasan, odnosno, da je pravo na život svakom građaninu RH zajamčeno i da Ustav također ne podrazumijeva da je pravo na pobačaj zajamčeno Ustavom. Mislim da je iz ovog rješenja Ustavnog suda sve jasno, samo premijer konačno treba imati hrabrosti i reći "ja sam stvarno liberal" ili će smoći hrabrosti i pokušati zaštititi kršćanske vrijednosti, u što ja sumnjam, kao što sumnjam i da će kolege iz HDZ-a po tom pitanju nešto napraviti – smatra Zekanović.

Ustavni sud je, podsjeća, rekao da je svakom zajamčeno pravo na život, s tim da su rekli da Ustavni sud nije nadležan za definiranje trenutka kada život počinje.

- Ja bih se bavio znanošću, a Ustavni sud neka se raspita kod znanstvenika, biologa i etičara kada počinje život i onda prema tome neka odluči od kojeg trenutka se život štiti Ustavom. Ja se zalažem za potpunu zaštitu života, a život počinje začećem. Ako nekome u Ustavnom sudu ili kolegama iz HDZ-a, Mosta ili SDP-a to nije jasno neka se raspitaju kod biologa i etičara – kaže Zekanović koji nije želio jasno odgovoriti misli li da bi pobačaj trebalo zabraniti.

Upitan misli li da žena nema pravo na izbor, Zekanović odgovara kako je Ustavom nešto zajamčeno i "ako je moralno, a to je da se život štiti od početka, onda su sve dileme riješene".

- Pobačaj bih dopustio samo u okolnostima kada je život majke ugrožen, onda i bioetičari upućuju da se treba dobro procijeniti situacija kako bi se postupilo – zaključio je Zekanović.

Video: Miro Bulj u Saboru pustio pjesmu Ustani bane

Komentara 17

RE
reborn
12:20 27.02.2019.

Žena (kao i muškarac, bez izuzetka) imaju pravo na izbor do trenutka začeća. Nakon začeća pak su dužni štititi novi ljudski život.

AN
angeomihael
12:24 27.02.2019.

Ne ubi.Božja zapovijed.Tko ju prekrši ,plača za to.Svako ubojstvo jest ubojstvo.Pobačaj jest najgore i najsvirepije ubojstvo.

PL
plavibljesak
12:29 27.02.2019.

Svatko tko podržava abortus molim da sebe prvog abortira.To je apsolutna pravda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije