Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cilj novog ravnatelja HZZO-a

Po dostupnosti lijekova u europski prosjek

Lucijan Vukelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2017.
u 13:28

Informatički sustav trebao bi riješiti problem liste čekanja jer će onemogućiti naručivanje za jedan pregled u više različitih bolnica

Ugovaranje zdravstvene zaštite i dijagnostičkih postupaka u 2018. te utvrđivanje parametara za određivanje bolničkih limita trenutačno su glavni zadaci HZZO-a. Prema mišljenju novog v. d. ravnatelja dr. Lucijana Vukelića, više bi se računa trebalo pritom povesti o kompleksnosti poslova koje pojedina bolnica radi, a za to valja više uključiti Agenciju za akreditaciju u zdravstvu.

Novi je čelnik HZZO-a prvih dana na toj funkciji obnovio dobru praksu brifinga s novinarima. Istaknuvši kako dolazi iz klinike koja posluje pozitivno (lovranske ortopedije), dr. Vukelić ističe važnost racionalizacije javne nabave te kako je realno da se RH, prema dostupnosti lijekova, uključujući i skupe lijekove, pozicionira negdje na 14. ili 15. mjestu, tj. u sredini liste europskih zemalja. Kazao je da se nastavlja razvijati e-zdravstvo, a posebna se važnost tu pridaje sigurnosti osobnih podataka.

Zamjenica ravnatelja dr. Veronika Laušin najavljuje kako će informatički sustav uvelike riješiti problem liste čekanja jer će onemogućiti naručivanje za jedan pregled u više različitih bolnica, a pri naručivanju će se voditi računa o najbližem terminu i najbližoj bolnici. Napomenula je i kako se u liste čekanja ne podrazumijevaju kontrolni pregledi zakazani u pravilu za dulji period, već je to redovita zdravstvena zaštita. Također je navela da zbog problema prevelikog broja bolovanja, koje je izmaklo nadzoru, razmišljaju o vraćanju vještaka i inspektora. U prvom kvartalu 2018. očekuje se novi Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Komentara 1

DR
Drekavac
16:44 01.12.2017.

Hrvatska je zadnja rupa na svirali Po svemu. evropski prosjek je parametar necega kao kurac od ovce......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije