Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U OSIJEKU

Plenković: Svatko od vas plaća jeftiniji plin, struju i gorivo zahvaljujući odlukama Vlade

Svečano otvorenje Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
22.02.2023.
u 12:53

Premijer Andrej Plenković danas je prisustvovao svečanom otvorenju Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće na kojem je ustvrdio kako je Hrvatska ''uspjela zaustaviti trend iseljavanja iz Hrvatske, a sada ga još mora preokrenuti''

Premijer Andrej Plenković ove je srijede sudjelovao na svečanosti otvorenja Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće.  Na otvorenju je uz premijera bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić. Nakon same svečanosti Plenković je dao izjave za medije. 

- Ovo je dio naše poljoprivredne politike. Zahvaljujem ministrici i cijelom ministarstvu koji su poduprijeli ovaj projekt. Pravo utjelovljenje projekta Slavonija i to ovdje u Osijeku, otvorili smo dionicu do Belog Manastira, otvorili smo Muzej bećarca... - osvrnuo se na početku Plenković, dodajući kako mu je zadovoljstvo što njegova Vlada stavlja naglasak na istok Hrvatske kako bi se smanjilo iseljavanje.

- Trend je već zastao, sada ga moramo preokrenuti - dodao je. 

Među 15 najrazvijenijih

U kojem kontekstu je Hrvatska među najrazvijenijim zemljama?

- Ja to ponavljam već dva mjeseca. Ne znam koja je još država istodobno u NATO-u, Schengenu i eurozoni, ukupno ih je 15 u svijetu. Stvar je poznata, a to znači da smo našim reformama stvorili pretpostavke da četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti dosežemo standarde - komentirao je, dodajući kako je trend iseljavanja po ulasku u EU bio zabilježen i u državama poput Estonije i Poljske.

- To je jedan trend koji se pojavio kod država koje su ušle u EU, prvih nekoliko godina su imale snažni trend korištenja slobodnog kretanja. Ipak, podaci sada pokazuju kako je taj trend već splasnuo, a na nama je da zaustavimo iseljavanje i iz Hrvatske u EU, ali i iz ruralnih područja u veće gradove - dodao je.

Govoreći o poskupljenju proizvoda, Plenković je naglasio kako mu se ''ne čini da bi trebalo doći do značajnog rasta cijena''.

- Mi smo analizirali najave, moramo postaviti stvari realno. Vlada je u vremenu krize bez presedana i isplaćivala plaće privatnom sektoru, pomogla u cijenama, svatko od vas plaća jeftiniju struju, plin i benzin zahvaljujući odlukama Vlade. Našim aktivnostima ne samo da smo osigurali sigurnost opskrbe energentima, nego je došlo do smanjenja cijena plina i struje. Nama se ne čini da bi trebalo doći do nekakvog značajnijeg rasta cijena - komentirao je Plenković.

- Cijeli tim Vlade radi na pripremi mjera nakon 1. travnja, razgovarat ćemo s gospodarskim subjektima. Cijelo vrijeme činimo da teret gospodarske krize bude manji za građane. To je dio naše politike - dodao je, govoreći kako je na stolu i opcija povećanje lista proizvoda čija je cijena ograničena.

Upis državnih obveznica

Od srijede je krenuo upis državne obveznice, projekt kojeg je nedavno pokrenula Vlada.

- Krenuo je proces informiranja građana, ciljevi su jasni. Želimo omogućiti građanima da po prvi put ulažu u ovakav financijski proizvod. Građani su imali jako puno gotovine, ovo je sada prilika. Ovo je u konačnici pitanje povjerenja u državu - komentirao je. 

- Mi ne možemo nikoga prisiliti da nešto radi sa svojom ušteđevinom, ali je ovo pokazna vježba ako želite ekonomske snage Hrvatske - dodao je.

Na kraju samih izjava, Plenković je kazao kako će u korizmi ''što manje jesti''.

>> VIDEO Hrvatski političari otkrili tko će kupiti državne obveznice, a tko mora ipak prvo pitati ženu

Komentara 33

DU
Deleted user
13:08 22.02.2023.

Laži, laži, laži me...

TA
Tarantula
12:54 22.02.2023.

Čekamo još da starci krenu prema groblju i to je to! Naime nema mladih u Hrvatskoj više, sela su prazna a na svim gradilištima rade crnci.

MA
MaliMirko
13:15 22.02.2023.

Zašto gospodin AP trola?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije