Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN HORVAT

Plenković: DORH ni nitko drugi neće srušiti Vladu. Tajming je zanimljiv

Premijer Plenković: Ako Horvat bude u zatvoru ne može biti ministar
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
19.02.2022.
u 12:59

Potvrđeno je kako je ministar Horvat uhićen te je otišao s istražiteljima iz obiteljske kuće

Premijer Andrej Plenković sazvao je izvanrednu konferenciju vlade danas iza 12.30 sati. 

Posjetimo, policija je jutros upala u obiteljsku kuću u Donjoj Dubravi ministra graditeljstva Darka Horvata. Navodno se provode izvidi u slučaju njegove bivše pomoćnice Ane Mandac zbog zlouporabu ovlasti kod dodijeljivanja potpora poduzetnicima od Ministarstva. 

Potvrđeno je kako je ministar Horvat uhićen te je otišao s istražiteljima iz obiteljske kuće.

S terena izvještava Mateja Ježovita. 

- Nakon ovakvoga tjedna kada smo imali dolazak nosača aviona Harry Truman u Split, donošenje paketa mjera za ublažavanje udara na građane, dogovor oko produžetka rokova za povlačenje sredstva iz EU fondova, potpisivanje ugovora Lekenik-Sisak, strategije poljoprivrede, zahvaljujući DORH-u imamo novu temu za koju smo saznali jutros iz medija. Koliko ja shvaćam, riječ je o događajima iz 2018. godine dok je bio ministar gospodarstva o programima za potpore poduzetnicima za nacionalne manjine, a spominju se i drugi dužnosnici. To je indikativan tajming i takva ažurnost DORH-a u vezi s događajima. Ja očekujem da svi potvrdimo da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, ali imaju očito neki razlog za ovakvu žurnost. Očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je tako žurno u njegovom uhićivanju - kazao je. 

- Smatram da je apsolutno neprihvatljivo da slušamo komentare koje govore ljudi koji ne trebali imati nikakva saznanja. Netko iz sustava pušta informacije novinarima i oni stvaraju dojam dramatičnosti. Pozivam DORH-a da stane pred kamere i objasni razloge takve žurnosti, vjerujemo da će oni, ako ih imaju, dati čvrste razloge. Meni djeluje ovaj potez nerazmjernim, s obzirom na predmet o kojem se radi, ali siguran sam da vode računa o tome - kaže. 

Kazao je da je parlamentarna većina stabilna. 

- Što će se događati, vidjet ćemo, nemamo informacije. Kada saznamo, onda ćemo donositi odluke. Da ispravim krive citate, ja sam rekao ranije da neće meni oporba smijenjivati ministre, a ne da to neću učiniti ja. Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora, ima samo borba za boljitak građana - kaže. 

Na pitanje novinara je li se Plenković čuo s dužnosnicima, kazao je:

- Nisam se čuo s Horvatom, a jesam s Miloševićem i Aladrovićem. Postoji presumpcija nevinosti, mi smo sad u predistražnoj fazi - kazao je. 

- Vidjet ćemo dokad će Horvat ostati ministar, sve će odlučiti sud. Moram saznati o čemu se radi, nemam nikakve informacije osim ovoga što čitam u medijima. Vaši kolege su očito bolje informirani od mene. Ne morate plasirati tezu da će doći do prijevremenih izbora - dodao je. 

Je li ovo napad na DORH, Plenković je kazao: 

- Što želite da kažem? Imamo ovakav tjedan, a ovo uhićenje se temelji na programima male vrijednosti. Ne vidim tu hitnost. Da sam ja u njihovoj poziciji, razmišljao bih kakve to ima posljedice. Ministra bih pozvao i bez tog elementa upada u dom. Oni su sigurno neovisni od vlade i HDZ-a, a od drugih ne znam. Netko je imao motiv da ovo bude baš sada. Ako imate tjedan kada vlada izađe s onakvim paketom i ako riješimo pitanje sredstava, onda ovo nije neutralan tajming i on stavlja nešto sasvim drugo u fokus. Dakle stavlja u fokus ministra koji radi sada sasvim nešto drugo. Zahvaljujući vašim kolegama, shvaćam da je opterećen nečime što se stavlja na teret njegovim kolegama. Kakva je to žurnost, to mora objaviti DORH - kazao je. 

Video: Uhićenje ministra Darka Horvata

- Neobičan slučaj i potez, zvat ću državnu odvjetnicu. Ja sam tu samo da ne mislite da ne pratimo što se događa. Ovaj tajming je zanimljiv. DORH ni nitko drugi neće srušiti vladu. Ako se ide na uhićenje, onda treba tu biti jako, jako siguran u to - dodao je. 

Kazao je da je državna odvjetnica imenovana nakon ''neobičnog slučaja'' s imenovanjem njenog prethodnika. 

- Postoje načini kako se ova situacija mogla odigrati. Tko njih kontrolira? Mi samo možemo utjecati na to da predložimo u saboru osobu, dalje je sve na njima. Ja smatram da u ovakvim okolnostima državno odvjetništvo zbog interesa javnosti, kad se odluči na potez ministra, onda to zahtjeva objašnjenje, a ne da ja moram tu dolaziti i odgovarati - kazao je. 

Komentara 214

XI
xibau
12:24 19.02.2022.

sanader je mala beba za plenkovića po korupciji, ovo je najkorupiranija vlada ikada, kradu bez srama a najveći krivac je plenkoivć koji štiti i potiče kriminal i korupciju

ED
epic_deda
12:23 19.02.2022.

opet će buncati o harangi, svi se okomili na jadne nevine poštene hdz-ovce

Avatar Bill Carson
Bill Carson
12:24 19.02.2022.

Zanima me statistika korumpiranih HDZovaca na položajima. 80%? 90%.... Nekako mi se čini da barem 9 od 10 HDZovaca na položajima teška korupcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije