Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burne reakcije

Plenković: Raosova izjava je nepromišljena, nije stav Vlade

Plenković komentirao aktualnosti nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
11.04.2022.
u 19:15

S. Benčić: Sramotno je da je ministar Medved na sve rekao da govor brigadira nije bio predviđen i planiran. Trebao je tražiti njegovu ostavku

Već se godinama u Splitu, baš na dan osnivanja NDH 10. travnja, na obilježavanju obljetnice osnivanja Devete bojne HOS-a Rafael Boban, pod budnim okom Marka Skeje, skandira "za dom spremni".

Ove godine otišlo se i korak dalje pa se u obraćanjima čula i izjava: "Da nije bilo 10. travnja, ne bi bilo ni današnje Hrvatske", koju je u svom "nadahnutom" govoru uputio ni manje ni više nego izaslanik Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade, brigadir Matko Raos. Skandalozna izjava izazvala je, očekivano, niz burnih i negativnih reakcija.

I dok iz Vlade nemušto poručuju da brigadir Raos uopće nije govorio u ime Vlade RH i kako su se i Vlada i Ministarstvo branitelja jasno ogradili od toga, iz oporbe stižu poruke da to nije dovoljno i kako inzistiraju da se premijer osobno ogradi od izračenog te se pitaju i zašto to odmah nije i učinio.

Reagirao je i Savez antifašista Hrvatske iz kojeg kažu da se rečenicom "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine" izjednačava ustaška tvorevina NDH s današnjom suverenom i demokratskom Republikom Hrvatskom te poručuju da je to izjava nezapamćenih razmjera u hrvatskoj povijesti.

– Dakle, u ime potpredsjednika Vlade RH javnosti je upućena objeda da današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo ustaške paradržave. Današnja Hrvatska, kako stoji u njezinu Ustavu, zasnovana je na vrijednostima antifašističke borbe. Ta borba antipod je fašizmu, odnosno njegovoj domaćoj inačici, ustaštvu. Znači li to da se Vlada RH, odnosno Hrvatska odriče onoga što stoji u njezinu Ustavu. Znači li to da je i taj Ustav sa spominjanjem vrijednosti antifašističke borbe, kao i povremeno prigodničarsko spominjanje antifašizma, tek jedna velika prijevara? – pitaju se u Savezu antifašista i pozivaju i ministra Tomu Medveda i premijera Plenkovića da se, naglasili su, izričito i jasno ograde od izjava i istupa s navedenog skupa.

Sudbinska težina

Predsjednik Saveza antifašista Hrvatske Franjo Habulin kazao je pak za Večernji list da bi takva jedna izjava koju je u Splitu izrekao brigadir Raos, a od koje se premijer ne bi jasno ogradio, dobila i sudbinsku težinu jer se njome Hrvatska, kaže, deklarira kao sljednica ustaške države.

– Što bi to značilo i na unutarnjem, ali i na vanjskopolitičkom planu, teško je sada i zamisliti – kaže Habulin i dodaje da se premijer na tu temu već trebao davno očitovati. Ako se premijer jasno ne ogradi od takve izjave, Habulin tvrdi i da će Savez antifašista dobro razmisliti hoće li 22. travnja biti u Jasenovcu skupa s predstavnicima Vlade na obilježavanju proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac ili će žrtve komemorirati odvojeno.

Premijer Plenković je danas nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a komentirao i spornu izjavu Medvedovog izaslanika Raosa.

- Riječ je o nepromišljenoj izjavi i ona nije stav Vlade. Što se tiče pokliča, on je već danas suprotan zakonu i Ustavu, stvar je samo kako se on primijenjuje u praksi. To je i danas zabranjeno - rekao je Plenković.

Burne reakcije stižu i iz oporbe. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručuje da je Ustav RH jasan i da je moderna demokratska Hrvatska nastala unatoč zločinačkoj NDH te bi svi predstavnici vlasti i izaslanici Vlade i ministara to trebali znati, a saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić izjavu brigadira Raosa nazvala je skandalom zbog kojeg je ministar branitelja već trebao zatražiti ostavku brigadira i koja bi se, dodala je, u normalnoj državi smatrala ozbiljnim sramoćenjem.

– Sramotno je da je ministar branitelja Tomo Medved na sve rekao da govor brigadira nije bio predviđen i planiran umjesto da je jasno kazao da se s time što je rečeno prije svega ne slaže. Naravno da ni premijer nije ništa odmah rekao jer je njegova ambivalencija oko takvih ispada kontinuum. On se ne želi time baviti jer tako stvara otpor unutar stranke s jedne strane, a s druge strane nema političke hrabrosti raskrstiti s tim dijelom nasljeđa HDZ-a u kojemu je bilo relativiziranja zločinačke naravi NDH – kazala je Benčić.

Zloupotrijebio status

Potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević koji je kazao da izjavu osuđuje i smatra je sramotnom. Na pitanje ima li uopće u Vladi političke volje da se zakonom zabrane sve slične izjave Milošević je kazao da smatra da o tome trebaju postojati pravni propisi.

– Činio sam sve što sam smatrao da je potrebno, postigli smo određeni napredak. Stavili smo operativne programe i u nacionalni plan koji će se donijeti uskoro, očekujem oko ljeta – kazao je na pitanje smatra li i sebe odgovornim što to nije do sada stavljeno na dnevni red te je dodao kako su napravljeni koraci u smjeru protiv govora mržnje i za očuvanje kulture sjećanja.

>> VIDEO Finska se sprema za povijesno pristupanje NATO-u: 'Svijet se mijenja'

Ključne riječi

Komentara 29

HD
Hrv.Domoljub
20:26 11.04.2022.

svaka hrvatska država je bolja od svake jugoslavenske tvorevine

Avatar Hrvat.domoljub
Hrvat.domoljub
21:03 11.04.2022.

Vječna slava i hvala svima koji su doprinijeli obnovi i obrani nezavisne hrvatske države 1990ih

TI
TihomirMajić
20:27 11.04.2022.

Hrvati su u 20. vijeku, dva puta proglašavali nezavisnost, prva, 1941., je slomljena pobjedom SSSR i Jugoslavije. Druga, 1991., se je obranila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije