Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONIO POTPISE NA PANTOVČAK

Mandatar Plenković: Bit će 16 ministarstava, imena objavljujemo u ponedjeljak

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/16
16.07.2020.
u 11:35

Premijer Plenković najavio je kako će se konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora najvjerojatnije održati sredinom idućeg tjedna

Nakon zaprimanja službenih rezultata izbora zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Zoran Milanović danas je na Pantovčaku primio premijera Andreja Plenkovića koji mu je predao 76 zastupničkih potpisa, a Milanović će mu povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade. 

Predstavnici DIP-a ranije danas uručili su predsjedniku Zoranu Milanoviću konačne rezultate izbora koji su održani 5. srpnja. Pobjednik izbora je HDZ koji je, od ukupno 151, osvojio 66 mandata

Na današnjoj je sjednici Vlade premijer Plenković najavio još jednu sjednicu idući utorak te dodao kako će se konstituirajuća sjednica novog, 10. saziva Hrvatskog sabora, najvjerojatnije održati sredinom idućeg tjedna.

Tijek događaja pratite ovdje:

12:05 – Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata, Zoran Milanović i Andrej Plenković započeli su zajedničko obraćanje javnosti. 

Broj potpisa koji sam vidio jest 76. Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli i prisutni i da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi. Već smo u dosta kompliciranim vremenima, za kakva do sada nismo znali, i nadam se da će ova godina završiti kako već mora završiti gospodarskim padom. Nadam se da će sljedeća godina biti godina rasta. Želim vjerovati u to – izjavio je predsjednik Milanović.

– Zahvaljujem predsjedniku na povjerenom mandatu za sastavljanje nove Vlade. Ovakav rezultat obvezuje. Naš cilj je bio da što prije idemo k sazivanju Hrvatskog sabora – rekao je Plenković i dodao da je u dogovoru s predsjednikom određen datum konstituiranja Sabora 22.07.

– Mi ćemo dogovoriti novu Vladu i predstaviti je nakon konstituiranja – rekao je Plenković i dodao da će imena ministara predstaviti u ponedjeljak na sastanku tijela stranke.

– Bit će manje ministarstava, njih 16. Bit će četiri potpredsjednika Vlade – izjavio je Plenković.

Rekao je i kako se spajaju ministarstva pravosuđa i uprave, graditeljstva i državne imovine te ministarstvo rada i mirovinskog sustava i socijalne politike.

Plenković je rekao kako razlike u političkim stavovima između njega i predsjednika Milanovića neće predstavljati problem. 

– Imamo dovoljno životne i političke zrelosti da u ovakvim okolnostima možemo postizati suglasja na način koji je dobar i konstruktivan za hrvatsko društvo – tvrdi Plenković. 

Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio zapušten grad. 

Plenković je ustvrdio kako je Zakon o obnovi usuglašen na razini resora te da se na njemu moraju doraditi samo nijanse. Napominje da će se donijeti "zakonski okvir u skladu s onim što Zagreb zaslužuje" te kako će obnova trajati godinama. 

Plenković je naglasio kako je odluka o ulasku u Europski tečajni mehanizam pozitivna. 

– Odluka da je hrvatska u predvorju eurozone kapitalna je odluka – rekao je i dodao kako očekuje da će je do kraja mandata ostvariti. – To je poruka financijske stabilnosti – zaključio je.

Plenković je, vezano uz koronavirus, istaknuo kako je primarni cilj očuvanje zdravlja, uz omogućavanje ekonomije, kretanja ljudi i turizma. Ustvrdio je kako je važna osobna odgovornost svih građana, a Zoran Milanović je potom istaknuo kako skoro nitko u prostoriji u kojoj se nalaze ne nosi masku.

- Ovo je zatvoreni prostor i ni po čemu se ne razlikuje od onih prostora u kojima je prema Stožeru naloženo nositi maske - tvrdi. 

 Napomenuo je kako bi volio da mjere koje Stožer uvodi budu bolje zakonski regulirane.

- Stožer će davati izvršna naređenja, inače on nema smisla - rekao je i ustvrdio kako on nije konkurencija Vladi, nego smatra kako bi situaciju trebalo bolje urediti.  

1/12

11:35 – Andrej Plenković stigao je na Pantovčak i susreo se sa Zoranom Milanovićem. Stigao je u društvu najbližih suradnika – predstojnika Ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke-Petešića i njegove zamjenice Tene Mišetić te glasnogovornika Vlade Marka Milića

Komentara 15

Avatar gunner12345
gunner12345
12:09 16.07.2020.

baš me zanima što će opet biti krivac da ćemo u sljedeće 2 godine imati najmanji rast u EU...

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
13:29 16.07.2020.

Dakle, ne samo da je ostala ista koalicija HDZ, SDSS, HNS već su čak isti ministri ostalii. Dakle, nastavak propasti zagarantiran.

DU
Deleted user
13:54 16.07.2020.

Kajtazi-ministar financija, Radin-ministar gospodarstva, Stanimirović-ministar obrane, Pupavac-ministar vanjskih poslova, Milošević-ministar unutarnjih poslova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije