Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ŠTRAJKU U PRAVOSUĐU
Povratak na članak

Plenković odgovorio na Dobronićevo pismo: Teza o neodgovornom ponašanju Vlade ne stoji

Plenković je u odgovoru podrobno istaknuo sve mjere koje je Vlada napravila za djelatnike u pravosuđu, smatrajući kako sve to ''opovrgava tezu o nebrizi i neodgovornom ponašanju Vlade prema pravosuđu''

Komentari 5

MA
Marot
23:28 20.07.2023.

4. Na sudovima nedostaje službenika te je nepopunjeno 1100 radnih mjesta, jer je biti sudski službenik neatraktivno mladim ljudima. Oni kompetentni odlaze, a ono što dolazi je loše kvalitete. Sve je to usko grlo sudova i sivi prostor za korupciju i nepotizam zbog žurnog rješavanja pojedinih predmeta prije drugih, jer za ostale predmete nema dovoljno kadra. 5. Ministarstvo uspoređuje i pod znak jednakosti stavlja ovjeru sudskog zapisnika sa sudske rasprave i izdavanje potvrde iz kaznene evidencije, što samo po sebi govori o njihovoj kompetenciji i birokratskom kalupu razmišljanja. 6. Kažu da je velika razlika između budale i ambiciozne budale, jer je ambiciozna budala opasna, a upravo je takav ministar pravosuđa bez dana radnog staža u pravosuđu.

VL
MA
Marot
23:24 20.07.2023.

Pod br. 1 vlada je zakonom o reprezentativnosti htjela staviti pod kontrolu sindikate, što je ovaj štrajk osujetio, jer apsurd je da sindikat policije kao reprezent izvršne vlasti zastupa sudske službenike. 2. Sudski službenici su zakonom titulirani kao državni službenici odnosno dio izvršnog aparata što vuče korijene još iz sfrj, a što se kod nas unormalilo. Zamislite državnu službenicu koja štiti tajnost istrage i raspolaže osjetljivim informacijama jednako kao sudac, a gdje se provodi istraga nad članom vlade. Ona je vladina službenica pod navodnicima koja je ispodprosječno plaćena. Sudski savjetnik je ustavna kategorija jer on sudjeluje u suđenju i važna je karika pravosuđa, a čak i pojedinim predmetima kao zemljišno knjižni samostalno donosi odluke te prema zakonu o parničnom postupku donosi samostalno odluke o troškovima, obustavi, osiguranju dokaza, a vladin je službenik, dok jedna od strana u postupku može biti RH odnosno Vlada. 3. Laž je da su plaće rasle 64 posto. Ministar uspoređuje plaću pripravnika iz 2016 i osobe koja je pred mirovinom iz 2023. Realno su plaće u tom razdoblju rasle 20 posto, koje povećanje je pojela inflacija.

VL
SA
sani1
22:55 20.07.2023.

A što AP zna.

VL
LE
Leonn
22:37 20.07.2023.

Radovanu treba otkaz pa neka pjeva negdje drugdje borbene.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.